Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1214174

Pregled visokoproteinskih zamjena za meso


Peček, Ema
Pregled visokoproteinskih zamjena za meso, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1214174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pregled visokoproteinskih zamjena za meso
(Overview of high protein meat replacements)

Autori
Peček, Ema

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.09

Godina
2022

Stranica
27

Mentor
Hadelan, Lari

Ključne riječi
zamena za meso, protein, anketa
(meat replacements, protein, questionnaire)

Sažetak
Potražnja za visokoproteinskim zamjenama za meso raste iz godine u godinu, razlozi tome su brojni, a neki od najvažnijih uključuju klimatske promjene izazvane mesnom industrijom, iscrpljivanje i zagađenje prirodnih resursa od strane iste. U ovom radu navedene su neke od najčešćih visokoproteinskih zamjena za meso te opisane njihove dobrobiti za ljudski organizam. Također su objašnjene dobrobiti veganske prehrane koja je usko povezana s njihovom konzumacijom. Pobliže ja opisan loš ekološki utjecaj mesne industrije te kako ta industrija utječe na resurse koje nepovratno crpi. Kada govorimo o problemima koje sa sobom nosi mesna industrija postavlja se i pitanje dobrobiti životinja koja se nerijetko drže u nehumanim uvjetima. U sklopu ovog rada provedeno je i istraživanje u obliku ankete u kojoj su ispitane prehrambene navike, informiranost i preferencije potrošača o takvim proizvodima na našem tržištu. Iz istraživanja se može zaključiti da polovina ispitanika smatra da visokoproteinske bezmesne namirnice mogu biti dobra zamjena za meso, mahunarke smatraju najprihvatljivijom alternativom mesu, a da je zapravo glavni razlog slabe prihvaćenosti takvih proizvoda njihov okus koji po standardima potrošača ne može nadmašiti okus i teksturu mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Lari Hadelan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peček, Ema
Pregled visokoproteinskih zamjena za meso, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Peček, E. (2022) 'Pregled visokoproteinskih zamjena za meso', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pe\v{c}ek, Ema}, year = {2022}, pages = {27}, keywords = {zamena za meso, protein, anketa}, title = {Pregled visokoproteinskih zamjena za meso}, keyword = {zamena za meso, protein, anketa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pe\v{c}ek, Ema}, year = {2022}, pages = {27}, keywords = {meat replacements, protein, questionnaire}, title = {Overview of high protein meat replacements}, keyword = {meat replacements, protein, questionnaire}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font