Pregled bibliografske jedinice broj: 1214024
Interakcije prehrambenih vlakana s karotenoidima i kurkuminom iz biljnih ekstrakata: utjecaj na biodostupnost
Interakcije prehrambenih vlakana s karotenoidima i kurkuminom iz biljnih ekstrakata: utjecaj na biodostupnost, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1214024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Interakcije prehrambenih vlakana s
karotenoidima i kurkuminom iz biljnih
ekstrakata: utjecaj na biodostupnost
(INTERACTIONS OF DIETARY FIBERS WITH CAROTENOIDS
AND CURCUMIN
FROM PLANT EXTRACTS: EFFECT ON BIOAVAILABILITY)
Autori
Filić, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2022
Stranica
42
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
Karotenoidi, beta karoten, likopen, kurkumin, stabilnost, biodostupnost, prehrambena vlakna
(Carotenoids, beta carotene, lycopene, curcumin, stability, bioavailability, dietary fiber)
Sažetak
Beta karoten, likopen i kurkumin su biljni pigmenti koji pokazuju veliki antioksidacijski potencijal. Bitni su i često korišteni u održavanju ljudskog zdravlja i sprječavanju nastanka bolesti. Zbog svog antioksidacijskog djelovanja smatraju se nutraceuticima – vrijednim sastavnicama novih oblika enteralne prehrane. Enteralna prehrana, zbog svoje uloge dopunjavanja ljudske prehrane u stanjima i bolestima kada je to kompromitirano kroz zdravu prehranu, sadržajno je bogata makronutrijentima i mikronutrijentima. Prehrambena vlakna su bitna sastavnica koja osigurava zdravu probavu i može djelovati probiotički, no zbog svojih fizikalnokemijskih svojstava stupaju u interakcije s karotenoidima i kurkuminom te mogu smanjiti njihovu biodostupnost. U ovom diplomskom radu ispitana je stabilnost beta karotena, likopena i kurkumina u simuliranim uvjetima probave te biodostupnost s 10 mješavinama prehrambenih vlakana. Beta karoten i likopen pokazali su stabilnost pri simulaciji uvjeta probave, dok se koncentracija kurkumina značajno smanjila (na oko 70%). Likopenu je svih 10 ispitivanih mješavina prehrambenih vlakana smanjilo biodostupnost, dok je biodostupnost beta karotena i kurkumina s nekim mješavinama ostala nepromijenjena. Dvije standardne mješavine STAND-2 i STAND3 imaju značajan utjecaj na smanjenje biodostupnosti sva tri ispitivana spoja. Inovativne mješavine imaju različiti utjecaj na spojeve, ovisno o njihovom sastavu. Sve inovativne mješavine imaju mali utjecaj na biodostupnost beta karotena. Najveća biodostupnost likopena je s mješavinom INOV-1B (98, 3%). Najveća biodostupnost kurkumina je uz mješavinu STAND-1 (113, 7%). Dobiveni rezultati upućuju na sličnost dviju standardnih mješavina (STAND2 i STAND-3), a različite sastave ostalih 8 mješavina te različite afinitet prema vezanju ispitivanih spojeva ovisno o sastavu mješavina.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)