Pregled bibliografske jedinice broj: 1214017
Interakcije prehrambenih vlakana s polifenolima iz biljnih ekstrakata: utjecaj na biodostupnost
Interakcije prehrambenih vlakana s polifenolima iz biljnih ekstrakata: utjecaj na biodostupnost, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1214017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Interakcije prehrambenih vlakana s polifenolima iz
biljnih ekstrakata: utjecaj na biodostupnost
(Interactions of dietary fiber with polyphenols from
plant extracts: influence on bioavailability)
Autori
Eršek, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.09
Godina
2022
Stranica
41
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
prehrambena vlakna, polifenoli, ekstrakt sjemenki grožđa, ekstrakt biljke Polygonum cuspidatum, resveratrol, in vitro gastrointestinalna digestija, biodostupnost
(dietary fiber, polyphenols, grape seed extract, Polygonum cuspidatum plant extract, resveratrol, in vitro gastrointestinal digestion, bioavailability)
Sažetak
Nova saznanja o ulozi hrane u prevenciji i liječenju bolesti dovela su do razvoja nove/funkcionalne hrane koja, osim esencijalnih nutrijenat nužnih za zadovoljavanje fizioloških potreba organizma, sadrži i sastavnice za koje je dokazano da imaju važnu ulogu u prevenciji i liječenju kroničnih oboljenja. Prehrambena vlakna i biljni ekstrakti koji obiluju antioksidansima, prvenstveno polifenolima, često se kao funkcionalne sastavnice dodaju u konačni proizvod. Međutim, u uvjetima probavnog trakta polifenoli se mogu vezati za frakciju prehrambenih vlakana što na kraju može rezultirati smanjenom oralnom biodostupnosti. Navedene interakcije su vrlo specifične i njihov intenzitet značajno varira u ovisnosti o fizikalno-kemijskim svojstvima vlakana i fenolnog spoja. U ovom radu istražene su interakcije različitih mješavina probavnih vlakana i polifenola iz ekstrakata sjemenki grožđa te ekstrakata biljke Polygonum cuspidatumu in vitro simuliranim uvjetima probavnog trakta. Biodostupnost polifenola nakon provedene digestije mjerena je Folin-Ciocalteu metodom. Ekstrakti biljke Polygonum cuspidatum, koji obiluju resveratrolom, pogodniji su za kombiniranje s istraživanim smjesamaprehrambenim vlaknima od ekstrakata sjemenki grožđa. Značajna razlika u afinitetu vezanja za vlakna utvrđena je za ekstrakate sjemenki grožđa od dva različita proizvođača što ukazuje na njihov različit kemijski sastav .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)