Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1214017

Interakcije prehrambenih vlakana s polifenolima iz biljnih ekstrakata: utjecaj na biodostupnost


Eršek, Marina
Interakcije prehrambenih vlakana s polifenolima iz biljnih ekstrakata: utjecaj na biodostupnost, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1214017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Interakcije prehrambenih vlakana s polifenolima iz biljnih ekstrakata: utjecaj na biodostupnost
(Interactions of dietary fiber with polyphenols from plant extracts: influence on bioavailability)

Autori
Eršek, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.09

Godina
2022

Stranica
41

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
prehrambena vlakna, polifenoli, ekstrakt sjemenki grožđa, ekstrakt biljke Polygonum cuspidatum, resveratrol, in vitro gastrointestinalna digestija, biodostupnost
(dietary fiber, polyphenols, grape seed extract, Polygonum cuspidatum plant extract, resveratrol, in vitro gastrointestinal digestion, bioavailability)

Sažetak
Nova saznanja o ulozi hrane u prevenciji i liječenju bolesti dovela su do razvoja nove/funkcionalne hrane koja, osim esencijalnih nutrijenat nužnih za zadovoljavanje fizioloških potreba organizma, sadrži i sastavnice za koje je dokazano da imaju važnu ulogu u prevenciji i liječenju kroničnih oboljenja. Prehrambena vlakna i biljni ekstrakti koji obiluju antioksidansima, prvenstveno polifenolima, često se kao funkcionalne sastavnice dodaju u konačni proizvod. Međutim, u uvjetima probavnog trakta polifenoli se mogu vezati za frakciju prehrambenih vlakana što na kraju može rezultirati smanjenom oralnom biodostupnosti. Navedene interakcije su vrlo specifične i njihov intenzitet značajno varira u ovisnosti o fizikalno-kemijskim svojstvima vlakana i fenolnog spoja. U ovom radu istražene su interakcije različitih mješavina probavnih vlakana i polifenola iz ekstrakata sjemenki grožđa te ekstrakata biljke Polygonum cuspidatumu in vitro simuliranim uvjetima probavnog trakta. Biodostupnost polifenola nakon provedene digestije mjerena je Folin-Ciocalteu metodom. Ekstrakti biljke Polygonum cuspidatum, koji obiluju resveratrolom, pogodniji su za kombiniranje s istraživanim smjesamaprehrambenim vlaknima od ekstrakata sjemenki grožđa. Značajna razlika u afinitetu vezanja za vlakna utvrđena je za ekstrakate sjemenki grožđa od dva različita proizvođača što ukazuje na njihov različit kemijski sastav .

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Eršek, Marina
Interakcije prehrambenih vlakana s polifenolima iz biljnih ekstrakata: utjecaj na biodostupnost, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Eršek, M. (2022) 'Interakcije prehrambenih vlakana s polifenolima iz biljnih ekstrakata: utjecaj na biodostupnost', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Er\v{s}ek, Marina}, year = {2022}, pages = {41}, keywords = {prehrambena vlakna, polifenoli, ekstrakt sjemenki gro\v{z}\dja, ekstrakt biljke Polygonum cuspidatum, resveratrol, in vitro gastrointestinalna digestija, biodostupnost}, title = {Interakcije prehrambenih vlakana s polifenolima iz biljnih ekstrakata: utjecaj na biodostupnost}, keyword = {prehrambena vlakna, polifenoli, ekstrakt sjemenki gro\v{z}\dja, ekstrakt biljke Polygonum cuspidatum, resveratrol, in vitro gastrointestinalna digestija, biodostupnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Er\v{s}ek, Marina}, year = {2022}, pages = {41}, keywords = {dietary fiber, polyphenols, grape seed extract, Polygonum cuspidatum plant extract, resveratrol, in vitro gastrointestinal digestion, bioavailability}, title = {Interactions of dietary fiber with polyphenols from plant extracts: influence on bioavailability}, keyword = {dietary fiber, polyphenols, grape seed extract, Polygonum cuspidatum plant extract, resveratrol, in vitro gastrointestinal digestion, bioavailability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font