Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1214009

Primjena polifenola i pektina iz otpada hrane u zelenoj sintezi nanočestica selena


Katelan, Kristina
Primjena polifenola i pektina iz otpada hrane u zelenoj sintezi nanočestica selena, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1214009 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena polifenola i pektina iz otpada hrane u zelenoj sintezi nanočestica selena
(Use of polyphenols and pectins from food waste in green synthesis of selenium nanoparticles)

Autori
Katelan, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.06

Godina
2022

Stranica
46

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
Nanočestice selena, biootpad, komina mandarine, komina rajčice, komina masline, antioksidacijski potencijal, stabilnost
(Selenium nanoparticles, food waste, tangerine pomace, tomato pomace, olive pomace, antioxidant potential, stability)

Sažetak
Selen je esencijalni kemijski element za zdravlje živih organizama. U obliku nanočestica selen pokazuje veću biološku djelotvornost i manju toksičnost od anorganskog selenita te jednaku biološku učinkovitost, ali smanjenu toksičnost od selenometionina. Cilj ovog diplomskog rada bio je iskoristiti ekstrakte dobivene iz komine mandarine, rajčice i masline u biogenoj sintezi nanočestica selena. U ovom radu sintetizirane su nanočestice selena stabilizirane sirovim i pročišćenim pektinima dobivenim iz komine mandarine i rajčice, a u polovicu uzoraka dodan je ekstrakt komine masline kako bi se proučile mogućnosti dodatne funkcionalizacije sintetiziranih nanosustava u smislu poboljšanja antioksidativne aktivnosti. Dobiveni uzorci karakterizirani su kroz određivanje raspodjele veličine čestica, koncentracije i zeta potencijala (DLS metoda) te određivanjem reduktivne i antiradikalne sposobnosti (TEAC i FC metoda). Također, analizirana je i stabilnost nanosustava ponavljanjem mjerenja veličine čestica, koncentracije i zeta potencijala nakon 2, 5, 9, 20 i 30 dana od početka analize. Uzorci stabilizirani pektinima komine rajčice pokazali su manje vrijednosti veličine čestica te negativniji zeta potencijal u odnosu na uzorke stabilizirane pektinima komine madarine. Uzorci funkcionalizirani dodatkom ekstrakta komine masline pokazali su značajno veće vrijednosti antioksidacijskog potencijala (primjenom obje korištene metode) što pokazuje da je ekstrakt komine masline moćan prirodni antioksidans primjenjiv u biogenoj sintezi nanočestica selena. Buduća istraživanja trebala bi proučiti mogućnosti sinteze nanočestica selena manjih od 100 nm koje bi potencijalno pokazale bolje biološke učinke i veću stabilnost te istražiti biodostupnost i druge aspekte bioloških učinaka nastalih nanosustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Katelan, Kristina
Primjena polifenola i pektina iz otpada hrane u zelenoj sintezi nanočestica selena, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Katelan, K. (2022) 'Primjena polifenola i pektina iz otpada hrane u zelenoj sintezi nanočestica selena', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Katelan, Kristina}, year = {2022}, pages = {46}, keywords = {Nano\v{c}estice selena, biootpad, komina mandarine, komina raj\v{c}ice, komina masline, antioksidacijski potencijal, stabilnost}, title = {Primjena polifenola i pektina iz otpada hrane u zelenoj sintezi nano\v{c}estica selena}, keyword = {Nano\v{c}estice selena, biootpad, komina mandarine, komina raj\v{c}ice, komina masline, antioksidacijski potencijal, stabilnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Katelan, Kristina}, year = {2022}, pages = {46}, keywords = {Selenium nanoparticles, food waste, tangerine pomace, tomato pomace, olive pomace, antioxidant potential, stability}, title = {Use of polyphenols and pectins from food waste in green synthesis of selenium nanoparticles}, keyword = {Selenium nanoparticles, food waste, tangerine pomace, tomato pomace, olive pomace, antioxidant potential, stability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font