Pregled bibliografske jedinice broj: 1214005
Utjecaj obrazaca prehrane i suplementacije α- lipoičnom kiselinom na ORAC antioksidativni kapacitet seruma
Utjecaj obrazaca prehrane i suplementacije α- lipoičnom kiselinom na ORAC antioksidativni kapacitet seruma, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1214005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj obrazaca prehrane i suplementacije α-
lipoičnom kiselinom na ORAC antioksidativni
kapacitet seruma
(The influence of dietary patterns and alpha lipoic
supplementation on orac antioxidative capacity of
serum)
Autori
Drašković, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2022
Stranica
70
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
oksidativni stres, antioksidans, antioksidativni kapacitet, α- lipoična kiselina
(oxidative stress, antioxidant, antioxidant capacity, alpha lipoic acis)
Sažetak
Podlogu brojnih kroničnih bolesti čini oksidativni stres, odnosno stanje neravnoteže između stvaranja slobodnih radikala (oksidansa) i antioksidativne obrane organizma u korist oksidansa. Stoga je adekvatan unos egzogenih antioksidansa važan doprinos prevenciji i/ili liječenju bolesti povezanih s oksidativnim stresom. α-lipoična kiselina (ALA) je zbog svojih višestrukih bioloških uloga (neutralizacija slobodnih radikala, regeneracija endogenih antioksidansa, popravak oksidiranih oštećenja, kelacija metala, itd.) i dobre raspodjele u organizmu moćan antioksidans. Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj suplementacije α-lipoičnom kiselinom na ukupni antioksidativni potencijal seruma pacijentica s dijagnozom cervikalne intraepitelne neuroplazije. Istraživanje je provedeno kao dvostruko-slijepa placebom kontrolirana studija u kojoj su pacijentice kroz period od 3 mjeseca dnevno suplementirane sa 600 mg ALA. Modificiranom ORAC metodom izmjeren je antioksidativni potencijal seruma te uspoređen utjecaj određenih parametara životnog stila i prehrambenih navika pacijentica. Uočeno je da unos voća i povrća (3 ili više porcija dnevno) prehranom značajno povećava antioksidativni potencijal seruma pacijentica. Suprotno tome, nije uočena razlika antioksidativnog potencijala seruma pacijentica s obzirom na pušenje i indeks tjelesne mase. Suplementacija α-lipoičnom kiselinom nije značajno utjecala na vrijednosti ORAC antioksidativnog potencijala. Trenutno je dostupan vrlo ograničen broj znanstvenih studija koje pokazuju oprečne rezultate vezano uz učinkovitost ALA u prevenciji oksidativnog stresa te je u tom kontekstu potrebno provesti dodatna istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)