Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1213999

Praćenje promjena kvalitativnih svojstava čajnog peciva s dodatkom liofiliziranog ekstrakta tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon


Jelić, Ivana
Praćenje promjena kvalitativnih svojstava čajnog peciva s dodatkom liofiliziranog ekstrakta tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1213999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje promjena kvalitativnih svojstava čajnog peciva s dodatkom liofiliziranog ekstrakta tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon
(Monitoring the Changes in Qualitative Properties of Biscuits Made with Added Lyophilized Grape Pomace Extract of the Cabernet Sauvignon Variety)

Autori
Jelić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
15.07

Godina
2022

Stranica
54

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina

Neposredni voditelj
Ana Šušak

Ključne riječi
liofilizirani ekstrakt tropa grožđa ; čajna peciva ; funkcionalni proizvod ; natrijev alginat
(lyophilized grape pomace extract ; biscuits ; functional food ; sodium alginate)

Sažetak
Trop grožđa predstavlja visokovrijedni otpad koji zaostaje u velikim količinama nakon procesa proizvodnje vina. Neispravnim odlaganjem predstavlja ekološku opasnost, ali i ekonomske gubitke. Budući da se radi o visokovrijednom otpadu s brojnim bioaktivnim sastojcima kao što su fenoli i vlakna, istražuje se njegova upotreba u proizvodnji funkcionalnih i nutritivno obogaćenih prehrambenih proizvoda. U skladu s navedenim, cilj ovog diplomskog rada bio je pripremiti te pratiti utjecaj dodatka liofiliziranog estrakta tropa grožđa u različitim udjelima na kvalitativna svojstva čajnih peciva, odnosno udio vode, volumen, koeficijent širenja, boju, teksturu te senzorska svojstva. Prema dobivenim rezultatima utvrđeno je da se s povećanjem udjela liofiliziranog ekstrakta tropa grožđa smanjuje udio vode, volumen, dužina, visina, ukupna promjena boje te čvrstoća čajnog peciva. Čajna peciva s dodatkom liofiliziranog ekstrakta na natrijevom alginatu, želatini i gum arabici kao nosačima imali su manji volumen, dužinu, visinu te koeficijent širenja, ali veću čvrstoću nego kontrolni uzorak čajnog peciva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jelić, Ivana
Praćenje promjena kvalitativnih svojstava čajnog peciva s dodatkom liofiliziranog ekstrakta tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jelić, I. (2022) 'Praćenje promjena kvalitativnih svojstava čajnog peciva s dodatkom liofiliziranog ekstrakta tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jeli\'{c}, Ivana}, year = {2022}, pages = {54}, keywords = {liofilizirani ekstrakt tropa gro\v{z}\dja, \v{c}ajna peciva, funkcionalni proizvod, natrijev alginat}, title = {Pra\'{c}enje promjena kvalitativnih svojstava \v{c}ajnog peciva s dodatkom liofiliziranog ekstrakta tropa gro\v{z}\dja sorte Cabernet Sauvignon}, keyword = {liofilizirani ekstrakt tropa gro\v{z}\dja, \v{c}ajna peciva, funkcionalni proizvod, natrijev alginat}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jeli\'{c}, Ivana}, year = {2022}, pages = {54}, keywords = {lyophilized grape pomace extract, biscuits, functional food, sodium alginate}, title = {Monitoring the Changes in Qualitative Properties of Biscuits Made with Added Lyophilized Grape Pomace Extract of the Cabernet Sauvignon Variety}, keyword = {lyophilized grape pomace extract, biscuits, functional food, sodium alginate}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font