Pregled bibliografske jedinice broj: 1213999
Praćenje promjena kvalitativnih svojstava čajnog peciva s dodatkom liofiliziranog ekstrakta tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon
Praćenje promjena kvalitativnih svojstava čajnog peciva s dodatkom liofiliziranog ekstrakta tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1213999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje promjena kvalitativnih svojstava čajnog
peciva s dodatkom liofiliziranog ekstrakta tropa
grožđa sorte Cabernet Sauvignon
(Monitoring the Changes in Qualitative Properties
of Biscuits Made with Added Lyophilized Grape
Pomace Extract of the Cabernet Sauvignon Variety)
Autori
Jelić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
15.07
Godina
2022
Stranica
54
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina
Neposredni voditelj
Ana Šušak
Ključne riječi
liofilizirani ekstrakt tropa grožđa ; čajna peciva ; funkcionalni proizvod ; natrijev alginat
(lyophilized grape pomace extract ; biscuits ; functional food ; sodium alginate)
Sažetak
Trop grožđa predstavlja visokovrijedni otpad koji zaostaje u velikim količinama nakon procesa proizvodnje vina. Neispravnim odlaganjem predstavlja ekološku opasnost, ali i ekonomske gubitke. Budući da se radi o visokovrijednom otpadu s brojnim bioaktivnim sastojcima kao što su fenoli i vlakna, istražuje se njegova upotreba u proizvodnji funkcionalnih i nutritivno obogaćenih prehrambenih proizvoda. U skladu s navedenim, cilj ovog diplomskog rada bio je pripremiti te pratiti utjecaj dodatka liofiliziranog estrakta tropa grožđa u različitim udjelima na kvalitativna svojstva čajnih peciva, odnosno udio vode, volumen, koeficijent širenja, boju, teksturu te senzorska svojstva. Prema dobivenim rezultatima utvrđeno je da se s povećanjem udjela liofiliziranog ekstrakta tropa grožđa smanjuje udio vode, volumen, dužina, visina, ukupna promjena boje te čvrstoća čajnog peciva. Čajna peciva s dodatkom liofiliziranog ekstrakta na natrijevom alginatu, želatini i gum arabici kao nosačima imali su manji volumen, dužinu, visinu te koeficijent širenja, ali veću čvrstoću nego kontrolni uzorak čajnog peciva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek