Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1213423

Ekonomska perspektiva kaskadnog korištenja otpadnog pivskog kvasca


Zeko-Pivač, Anđela; Mastanjević, Kristina; Kulišić, Biljana; Tišma, Marina
Ekonomska perspektiva kaskadnog korištenja otpadnog pivskog kvasca // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 219-244


CROSBI ID: 1213423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekonomska perspektiva kaskadnog korištenja otpadnog pivskog kvasca
(Economic perspective of cascade utilisation of brewer's spent yeast)

Autori
Zeko-Pivač, Anđela ; Mastanjević, Kristina ; Kulišić, Biljana ; Tišma, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
219-244

ISBN
978-953-7005-81-8

Ključne riječi
otpadni pivski kvasac ; β-glukani ; kružna ekonomija ; kaskadno korištenje ; održivost procesa
(brewer's spent yeast ; β-glucans ; circular economy ; cascading utilization ; sustainability of the process)

Sažetak
U ovom poglavlju prikazane su mogućnosti primjene otpadnog pivskog kvasca u proizvodnji visokovrijednih produkata s naglaskom na proizvodnju β-glukana, zaštitu okoliša i proizvodnju novih materijala. Prikazana je ekonomska perspektiva kaskadnog korištenja otpadnog pivskog kvasca za proizvodnju β-glukana i električne energije iz bioplina, u odnosnu na klasično plasiranje otpadnog pivskog kvasca u linearnom poslovnom modelu, kao krmivo. Kaskadno korištenje pivskog kvasca u proizvodnji β-glukana i bioplina pozitivno utječe na ekološku, ekonomsku i društvenu dimenziju održivosti proizvodnje piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
--KK.01.1.1.04.0107 - Biokonverzija lignoceluloznog materijala u visokovrijednu hranu za životinje (Bio4Feed) (Planinić, Mirela) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Zeko-Pivač, Anđela; Mastanjević, Kristina; Kulišić, Biljana; Tišma, Marina
Ekonomska perspektiva kaskadnog korištenja otpadnog pivskog kvasca // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 219-244
Zeko-Pivač, A., Mastanjević, K., Kulišić, B. & Tišma, M. (2022) Ekonomska perspektiva kaskadnog korištenja otpadnog pivskog kvasca. U: Šubarić, D., Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 219-244.
@inbook{inbook, author = {Zeko-Piva\v{c}, An\djela and Mastanjevi\'{c}, Kristina and Kuli\v{s}i\'{c}, Biljana and Ti\v{s}ma, Marina}, year = {2022}, pages = {219-244}, keywords = {otpadni pivski kvasac, β-glukani, kru\v{z}na ekonomija, kaskadno kori\v{s}tenje, odr\v{z}ivost procesa}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Ekonomska perspektiva kaskadnog kori\v{s}tenja otpadnog pivskog kvasca}, keyword = {otpadni pivski kvasac, β-glukani, kru\v{z}na ekonomija, kaskadno kori\v{s}tenje, odr\v{z}ivost procesa}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Zeko-Piva\v{c}, An\djela and Mastanjevi\'{c}, Kristina and Kuli\v{s}i\'{c}, Biljana and Ti\v{s}ma, Marina}, year = {2022}, pages = {219-244}, keywords = {brewer's spent yeast, β-glucans, circular economy, cascading utilization, sustainability of the process}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Economic perspective of cascade utilisation of brewer's spent yeast}, keyword = {brewer's spent yeast, β-glucans, circular economy, cascading utilization, sustainability of the process}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font