Pregled bibliografske jedinice broj: 1212920
Usporedba unosa nitrata kod vegetarijanaca i svejeda
Usporedba unosa nitrata kod vegetarijanaca i svejeda, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1212920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba unosa nitrata kod vegetarijanaca i svejeda
(Comparison of nitrate food intake in vegetarians and omnivores)
Autori
Valentić, Dorotea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.09
Godina
2022
Stranica
30
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
nitrati, nitriti, dušikov (II) oksid, vegetarijanci, svejedi
(nitrates, nitrites, nitric oxide, vegetarians, omnivores)
Sažetak
Najveći doprinos dnevnom unosu nitrata ima hrana biljnog podrijetla (94 – 95 % ukupnog uno-sa), osobito zeleno lisnato povrće i pojedine vrste gomoljastog povrća. Zadnjih godina se sve više istražuje o pozitivnom djelovanju nitrata na kardiovaskularno zdravlje, živčani sustav, er-gogeni potencijal kod sportaša, itd. Cilj ovog rada bio je usporediti prehrambeni unos nitrata kod ispitanika (n=16), koji su podijeljeni u skupine vegetarijanaca (n=8) i svejeda (n=8), te također izraditi bazu podataka s prosječnom količinom nitrata u namirnicama. Kod određivanja unosa, korištena dijetetička metoda bila je 7-dnevni dnevnik prehrane. Ispitanici su bili ženskog spola i dobi od 20 do 28 godina. Rezultati su pokazali da najveći udio nitrata iz hrane dolazi iz hrane biljnog podrijetla, konkretno povrća (77 - 97 % ukupnog unosa nitrata). Dnevni unos nitrata kod vegetarijanaca je prosječno 128 mg, dok kod svejeda iznosi prosječno 101 mg. Za uspored-bu, vrijednosti unosa koje se smatraju kardioprotektivnim iznose 60 mg dnevno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(mentor)