Pregled bibliografske jedinice broj: 1212919
Količina, kvaliteta i vrsta proteina u prehrani bodybuildera
Količina, kvaliteta i vrsta proteina u prehrani bodybuildera, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1212919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina, kvaliteta i vrsta proteina u prehrani bodybuildera
(Quantity, Quality and Type of Protein in Bodybuilder’s Diet)
Autori
Jugović, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.09
Godina
2022
Stranica
29
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
proteini, bodybuilding, mišići, hrana, suplementi
(protein, bodybuilding, muscles, food, supplements)
Sažetak
Uspjeh bodybuildera ovisi o veličini i izgledu mišića te su posljedično ovisni o prehrani, napose o proteinima. Cilj ovoga rada bio je provjeriti unos proteina, kao i ostale komponente vezane za njihov unos te prehrambeno ponašanje, u pet muških bodybuildera, dobi 22-23 godine, koji se bodybuildingom bave 4-6 godina. U tu svrhu koristila se metoda povijesti prehrane i fokus grupe. Utvrđen je unos proteina od 2, 5-3 g/kg što je veće od preporuka (2, 2 g/kg). Prehrana se temelji na hrani životinjskog porijekla (63 %) i svi ju preferiraju kao kvalitetniju. Svi koriste proteinske suplemente, iako im nisu potrebni. Svi preferiraju cjelovitu hranu, znaju preporuke za unos proteina i prakticiraju dnevno uravnotežen unos proteina. Niti jedan ispitanik ne kon-zumira proteine tijekom, no svi ih konzumiraju nakon treninga. Četiri ispitanika upoznato je sa nutritivnom strategijom mršavljenja, niti jedan sa strategijom tijekom ozljede. Nitko ne izbacuje žumanjak. Četiri ispitanika redovito jedu 2-5 jaja/dan. Četiri ispitanika smatra da visok unos proteina šteti bubrezima. Ovo istraživanje pokazuje kako je unos proteina u bodybuildera zado-voljen cjelovitom prehranom te da nema potrebe za dodatnim suplementima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Šatalić
(mentor)