Pregled bibliografske jedinice broj: 1212654
Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak sušene papaje, brusnice i marelice
Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak sušene papaje, brusnice i marelice, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki Fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1212654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak sušene papaje, brusnice i marelice
(Production of kefir beverage with addition of dried papaya, cranberries and apricots)
Autori
Akalović, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki Fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.07
Godina
2022
Stranica
34
Mentor
Pavlečić, Mladen
Ključne riječi
kefirni napitak, sušeno voće, kefirna zrnca, papaja, marelica, brusnica
(kefir drink, dried fruits, kefir grains, papaya, apricot, cranberry)
Sažetak
Kefirni napitak je fermentirano piće dobiveno fermentacijom otopine saharoze s pomoću združene mikrobne kulture kefirnih zrnaca, uz mogućnost dodatka sušenog voća. Najzastupljeniji mikroorganizmi koji se pretežno nalaze na kefirnim zrncima (kefiran) su bakterije mliječne kiseline, kvasci te bakterije octene kiseline. Kefirna zrnca korištena za ovaj rad iz kućnog su uzgoja te im nije poznat točan mikrobiološki sastav. Dodatak sušenog voća u hranjivu podlogu predstavlja dodatni izvor nutrijenata, uglavnom ugljika i dušika, što pospješuje rast i aktivnost prisutnih mikroorganizama. U ovom završnom radu proučavan je utjecaj dodatka tri različite vrste sušenog voća (papaje, brusnice i marelice) na tijek proizvodnje kefirnog napitka. Rezultati ovog istraživanja pokazuju najveći porast udjela suhe tvari u odnosu na početnu vrijednost u slučaju kada je u podlogu dodana sušena papaja, dok su najveći prinosi produkata kao što su etanol, manitol i octena kiselina ostvareni uz dodatak sušene marelice gdje je i supstrat (saharoza) utrošen do kraja. Na temelju ovog istraživanja može se zaključiti da sve tri vrste sušenog voća imaju pozitivan efekt na proizvodnju i pokazatelje uspješnosti proizvodnje kefirnog napitka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mladen Pavlečić
(mentor)