Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1212654

Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak sušene papaje, brusnice i marelice


Akalović, Petra
Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak sušene papaje, brusnice i marelice, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki Fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1212654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak sušene papaje, brusnice i marelice
(Production of kefir beverage with addition of dried papaya, cranberries and apricots)

Autori
Akalović, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki Fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2022

Stranica
34

Mentor
Pavlečić, Mladen

Ključne riječi
kefirni napitak, sušeno voće, kefirna zrnca, papaja, marelica, brusnica
(kefir drink, dried fruits, kefir grains, papaya, apricot, cranberry)

Sažetak
Kefirni napitak je fermentirano piće dobiveno fermentacijom otopine saharoze s pomoću združene mikrobne kulture kefirnih zrnaca, uz mogućnost dodatka sušenog voća. Najzastupljeniji mikroorganizmi koji se pretežno nalaze na kefirnim zrncima (kefiran) su bakterije mliječne kiseline, kvasci te bakterije octene kiseline. Kefirna zrnca korištena za ovaj rad iz kućnog su uzgoja te im nije poznat točan mikrobiološki sastav. Dodatak sušenog voća u hranjivu podlogu predstavlja dodatni izvor nutrijenata, uglavnom ugljika i dušika, što pospješuje rast i aktivnost prisutnih mikroorganizama. U ovom završnom radu proučavan je utjecaj dodatka tri različite vrste sušenog voća (papaje, brusnice i marelice) na tijek proizvodnje kefirnog napitka. Rezultati ovog istraživanja pokazuju najveći porast udjela suhe tvari u odnosu na početnu vrijednost u slučaju kada je u podlogu dodana sušena papaja, dok su najveći prinosi produkata kao što su etanol, manitol i octena kiselina ostvareni uz dodatak sušene marelice gdje je i supstrat (saharoza) utrošen do kraja. Na temelju ovog istraživanja može se zaključiti da sve tri vrste sušenog voća imaju pozitivan efekt na proizvodnju i pokazatelje uspješnosti proizvodnje kefirnog napitka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mladen Pavlečić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Akalović, Petra
Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak sušene papaje, brusnice i marelice, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki Fakultet, Zagreb
Akalović, P. (2022) 'Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak sušene papaje, brusnice i marelice', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki Fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Akalovi\'{c}, Petra}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {kefirni napitak, su\v{s}eno vo\'{c}e, kefirna zrnca, papaja, marelica, brusnica}, title = {Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak su\v{s}ene papaje, brusnice i marelice}, keyword = {kefirni napitak, su\v{s}eno vo\'{c}e, kefirna zrnca, papaja, marelica, brusnica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Akalovi\'{c}, Petra}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {kefir drink, dried fruits, kefir grains, papaya, apricot, cranberry}, title = {Production of kefir beverage with addition of dried papaya, cranberries and apricots}, keyword = {kefir drink, dried fruits, kefir grains, papaya, apricot, cranberry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font