Pregled bibliografske jedinice broj: 1212576
Sadržaj fenola, flavonoida i antiradikalna aktivnost in vitro metanolnih ekstrakata plodova i listova vrsta Cornus mas L. i Cornus officinalis Siebold & Zucc.
Sadržaj fenola, flavonoida i antiradikalna aktivnost in vitro metanolnih ekstrakata plodova i listova vrsta Cornus mas L. i Cornus officinalis Siebold & Zucc., 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1212576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj fenola, flavonoida i antiradikalna
aktivnost in vitro metanolnih ekstrakata plodova i
listova vrsta Cornus mas L. i Cornus officinalis
Siebold & Zucc.
(Total phenolic and flavonoid content and in vitro
antiradical
activity of methanolic extracts from Cornus mas L.
and Cornus
officinalis Siebold & Zucc. fruits and leaves)
Autori
Gelo, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.09
Godina
2022
Stranica
65
Mentor
Friščić, Maja
Ključne riječi
Cornus mas ; Cornus officinalis ; sadržaj ukupnih fenola ; sadržaj flavonoida ; ABTS ; DPPH
(Cornus mas ; Cornus officinalis ; total phenolic content ; flavonoid content ; ABTS ; DPPH)
Sažetak
U ovom radu ispitan je sadržaj ukupnih fenola i flavonoida te antioksidativni učinak in vitro metanolnih ekstrakata plodova i listova šest uzoraka vrste Cornus mas L. i jednog uzorka vrste Cornus officinalis Siebold & Zucc., Cornaceae. Uzorci su osušeni na zraku, samljeveni i ekstrahirani metanolom u ultrazvučnoj kupelji. Nakon filtracije, organsko otapalo je uklonjeno pomoću vakuumskog uparivača, a upareni ekstrakti su resuspendirani u destiliranoj vodi, zamrznuti i nakon toga liofilizirani. Sadržaj ukupnih fenola i flavonoida određen je spektrofotometrijski u vodenim otopinama dobivenih liofilizata Folin- Ciocalteu metodom odnosno AlCl3 metodom. Antioksidativni (antiradikalni) učinak određen je pomoću ABTS i DPPH testa. Pearsonov koeficijent korelacije (r) korišten je za utvrđivanje odnosa između izmjerenih parametara (ɑ = 0, 05). Sadržaj ukupnih fenola u ekstraktima plodova i listova vrste C. mas kretao se od 9, 69 ± 0, 58 do 16, 63 ± 0, 26 mg ekvivalenta galne kiseline (EGK)/g suhog ekstrakta (SE) odnosno od 195, 32 ± 1, 59 do 311, 21 ± 1, 22 mg EGK/g SE. Sadržaj ukupnih fenola u ekstraktima plodova i listova vrste C. officinalis iznosio je 13, 56 ± 0, 15 mg EGK/g SE, odnosno 286, 70 ± 1, 90 mg EGK/g SE. Sadržaj flavonoida u ekstraktima plodova C. mas kretao se od 0, 18 ± 0, 04 do 1, 07 ± 0, 02 mg ekvivalenta kvercetina (EK)/g SE, dok je sadržaj flavonoida u ekstraktima listova bio u rasponu od 1, 20 ± 0, 06 do 4, 51 ± 0, 22 0 mg EK/g SE. Sadržaj flavonoida u ekstraktima plodova i listova C. officinalis bio je 0, 42 ± 0, 03 odnosno 3, 66 ± 0, 03 mg EK/g SE. Uočena je vrlo dobra negativna povezanost između ukupnog sadržaja fenola u listovima i plodovima vrste C. mas (r = -0, 94, P = 0, 005), dok je između sadržaja flavonoida u listovima i plodovima vrste C. mas uočena vrlo dobra pozitivna povezanost (r = 0, 90, P = 0, 016). Antiradikalna aktivnost vrste C. mas procijenjena kao IC50 vrijednost u ABTS testu iznosila je između 52, 91 i 179, 80 μg/mL za ekstrakte plodova odnosno između 3, 32 i 5, 51 μg/mL za ekstrakte listova, dok je za ekstrakte plodova i listova vrste C. officinalis iznosila 63, 08 μg/mL i 3, 97 μg/mL. Antiradikalna aktivnost vrste C. mas procijenjena kao IC50 vrijednost u DPPH testu iznosila je između 68, 64 i 259, 16 μg/mL za ekstrakte plodova odnosno između 4, 53 i 8, 25 μg/mL za ekstrakte listova, dok je za ekstrakte plodova i listova vrste C. officinalis iznosila 141, 38 μg/mL i 4, 35 μg/mL. Uočena je vrlo dobra negativna povezanost između sadržaja ukupnih fenola i antiradikalne aktivnosti listova i plodova istraživanih vrsta procijenjene DPPH testom (r = -0, 89, P < 0, 001) i ABTS testom (r = -0, 80, P < 0, 001). Utvrđene vrijednosti za uzorak vrste C. officinalis bile su usporedive s onima uzoraka vrste C. mas.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija