Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1212398

Ugljikohidrati topivi u vodi i hranidbena vrijednost voluminozne krme


Glavaš, Karla
Ugljikohidrati topivi u vodi i hranidbena vrijednost voluminozne krme, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1212398 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ugljikohidrati topivi u vodi i hranidbena vrijednost voluminozne krme
(Water soluble carbohydrates and forage nutritive value)

Autori
Glavaš, Karla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2021

Stranica
38

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
ugljikohidrati topivi u vodi ; konzumacija krme ; proizvodnja mlijeka ; prirast
(water-soluble crbohydrates ; feed intake ; milk production ; growth performance)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je opisati nastanak ugljikohidrata topivih u vodi (UTV) u voluminoznoj krmi te prikazati njihov utjecaj na kvalitetu fermentacije u silosu, hranidbenu vrijednost krme i proizvodnost životinja. U biljnoj masi su UTV (glukoza, fruktoza, saharoza i fruktani), produkt fotosinteze kojim biljke prevode sunčevu energiju u kemijsku. Sadržaj UTV u voluminoznoj krmi ovisi o brojnim čimbenicima poput čimbenika biljke, gospodarenja usjevom i mikroklimatskih čimbenika. Tijekom fermentacije u silosu, UTV su važan supstrat za rast i razvoj anaerobnih bakterija mliječno kiselinskog vrenja. S povećanjem sadržaja UTV u krmi, može doći do povećanja konzumacije ST, veće proizvodnje mlijeka, linearnog povećanja iskorištenja N iz obroka i manjeg izlučenja N iz organizma. Hranidba krmom višeg sadržaja UTV (oko 200-400 g UTV kg-1 ST) povećava prirast janjadi u tovu. Zaključeno je da su UTV značajna organska komponenta hranjive vrijednosti voluminozne krme koja povećava kvalitetu fermentacije biljne mase u silosu, hranjivu vrijednost krme, proizvodnju mlijeka i prirast janjadi u tovu, ali ne nužno i konzumaciju ST voluminozne krme.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Glavaš, Karla
Ugljikohidrati topivi u vodi i hranidbena vrijednost voluminozne krme, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Glavaš, K. (2021) 'Ugljikohidrati topivi u vodi i hranidbena vrijednost voluminozne krme', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Karla}, year = {2021}, pages = {38}, keywords = {ugljikohidrati topivi u vodi, konzumacija krme, proizvodnja mlijeka, prirast}, title = {Ugljikohidrati topivi u vodi i hranidbena vrijednost voluminozne krme}, keyword = {ugljikohidrati topivi u vodi, konzumacija krme, proizvodnja mlijeka, prirast}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Karla}, year = {2021}, pages = {38}, keywords = {water-soluble crbohydrates, feed intake, milk production, growth performance}, title = {Water soluble carbohydrates and forage nutritive value}, keyword = {water-soluble crbohydrates, feed intake, milk production, growth performance}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font