Pregled bibliografske jedinice broj: 1212036
Poslovna produktivnost u poduzećima slabe organizacijske kulture
Poslovna produktivnost u poduzećima slabe organizacijske kulture // 10th International Scientific Conference GLOBALISATION CHALLENGES AND THE SOCIAL-ECONOMIC ENVIRONMENT OF THE EU / Starc, Jasmina (ur.).
Novo Mesto: University of Novo mesto Press, 2021. str. 432-439 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1212036 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poslovna produktivnost u poduzećima slabe
organizacijske kulture
(Business productivity in companies with a weak
organizational culture)
Autori
Štimac, Tomica ; Jurković, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
10th International Scientific Conference GLOBALISATION CHALLENGES AND THE SOCIAL-ECONOMIC ENVIRONMENT OF THE EU
/ Starc, Jasmina - Novo Mesto : University of Novo mesto Press, 2021, 432-439
ISBN
978-961-6770-50-7
Skup
10th International Scientific Conference Globalisation challenges and the social-economic environment of the EU
Mjesto i datum
Novo Mesto, Slovenija, 20.05.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
poslovna produktivnost ; slaba organizacijska kultura ; zaposlenici ; poduzeća ; pandemija
(business productivity ; weak organisational culture ; employees ; companies ; pandemic)
Sažetak
Ključni čimbenik razvoja i poslovanja svakog poduzeća je organizacijska kultura koja određuje način na koji treba obavljati određene poslove i usmjerava zaposlenike na ponašanje. Organizacijska kultura na poduzeća može djelovati i pozitivno i negativno, a postojanje slabe kulture rezultira stvaranjem nepovjerenja djelatnika. U takvom okruženju djelatnici ne mogu u potpunosti razviti svoje kreativne i intelektualne sposobnosti što rezultira niskom organizacijskom produktivnosti. Svaka krizna situacija dodatno produbljuje rizik za cijelo poduzeće koje je često neorganizirano, pa čak i neetično u svojim vrijednostima i poslovnim praksama. Zaposlenici su svjesni da mogu odgoditi i napraviti izmjene u izvršavanju svojih zadataka što u kriznim situacijama može biti pogubno za daljnji rad i opstanak poduzeća. Zaposlenici koji nisu „pogurani“ organizacijskom kulturom koja je posvećena njihovom radu i zadovoljstvu ne razvijaju nova znanja i vještine, stagniraju na početnom položaju i ne posjeduju kompetencije presudne za brzu prilagodbu kriznim situacijama kao što je pandemija korona virusa. Tijekom pandemije preživjet će samo ona poduzeća čiji su zaposlenici spremni odgovorno izvršavati svoje zajedničke zadaće povezane sa strategijom. Kako bi uspjeli, trebaju implementirati nove ideje i vlastitu kreativnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija