Pregled bibliografske jedinice broj: 1211410
Vinski talog - karakterizacija i potencijalna primjena
Vinski talog - karakterizacija i potencijalna primjena // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 327-348
CROSBI ID: 1211410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vinski talog - karakterizacija i potencijalna
primjena
(Wine lees - Characterisation and potential
application)
Autori
Šuste, Marko ; Šarolić, Mladenka ; Svalina, Tomislav ; Delić, Žana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 4.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2022
Raspon stranica
327-348
ISBN
978-953-7005-82-5
Ključne riječi
nusproizvodi ; vinski talog ; kemijski sastav ; funkcionalni sastojci ; valorizacija
(by-products ; wine lees ; chemical composition ; functional compounds ; valorisation)
Sažetak
Proizvodnja vina jedna je od najvažnijih proizvodnih djelatnosti, no jednako tako, ta industrija stvara velike količine otpada i nusproizvoda među kojima su komina grožđa, peteljkovina, vinski talog, tartarati, ugljikov dioksid i otpadna voda, stoga pretvaranje tih nusproizvoda u visokovrijedne proizvode postaje neizostavnim dijelom dobre vinarske prakse. Dosadašnja istraživanja provedena su uglavnom na komini i peteljkovini u smislu ispitivanja kemijskog sastava, biološke vrijednosti te njihove potencijalne primjene. Unatoč činjenici da je vinski talog, po zastupljenosti, drugi nusproizvod vinarstva i sadrži velik broj visokovrijednih sastojaka, još uvijek je nedovoljno istražen. Brojna istraživanja pokazuju kako dozrijevanje vina na talogu značajno poboljšava karakteristike vina, no samo manji dio taloga iz procesa proizvodnje vina koristi se u vinarskoj praksi. To je jedan u nizu razloga zbog kojeg se smatra kako je talog trenutno podcijenjenim nusproizvodom vinarske industrije. Nusproizvodi vinarstva, u budućem razdoblju, mogli bi biti potencijalnim izvorom korisnih sastojaka raznih industrija, poput prikladnih sastojaka za obogaćivanje hrane, kozmetike i lijekova na biljnoj bazi. Za pravilno i isplativo iskorištavanje tog vrijednog potencijala nužno je učinkovito i inovativno razvijati postupke ekstrakcije i aplikacije dobivenih ekstrakata. Učinkovita, isplativa i ekološki neškodljiva upotreba vinskog taloga važna je za povećanje profitabilnosti s minimalnim utjecajem cjelokupnog procesa proizvodnje vina na okoliš.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin