Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1211410

Vinski talog - karakterizacija i potencijalna primjena


Šuste, Marko; Šarolić, Mladenka; Svalina, Tomislav; Delić, Žana
Vinski talog - karakterizacija i potencijalna primjena // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 327-348


CROSBI ID: 1211410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vinski talog - karakterizacija i potencijalna primjena
(Wine lees - Characterisation and potential application)

Autori
Šuste, Marko ; Šarolić, Mladenka ; Svalina, Tomislav ; Delić, Žana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 4.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
327-348

ISBN
978-953-7005-82-5

Ključne riječi
nusproizvodi ; vinski talog ; kemijski sastav ; funkcionalni sastojci ; valorizacija
(by-products ; wine lees ; chemical composition ; functional compounds ; valorisation)

Sažetak
Proizvodnja vina jedna je od najvažnijih proizvodnih djelatnosti, no jednako tako, ta industrija stvara velike količine otpada i nusproizvoda među kojima su komina grožđa, peteljkovina, vinski talog, tartarati, ugljikov dioksid i otpadna voda, stoga pretvaranje tih nusproizvoda u visokovrijedne proizvode postaje neizostavnim dijelom dobre vinarske prakse. Dosadašnja istraživanja provedena su uglavnom na komini i peteljkovini u smislu ispitivanja kemijskog sastava, biološke vrijednosti te njihove potencijalne primjene. Unatoč činjenici da je vinski talog, po zastupljenosti, drugi nusproizvod vinarstva i sadrži velik broj visokovrijednih sastojaka, još uvijek je nedovoljno istražen. Brojna istraživanja pokazuju kako dozrijevanje vina na talogu značajno poboljšava karakteristike vina, no samo manji dio taloga iz procesa proizvodnje vina koristi se u vinarskoj praksi. To je jedan u nizu razloga zbog kojeg se smatra kako je talog trenutno podcijenjenim nusproizvodom vinarske industrije. Nusproizvodi vinarstva, u budućem razdoblju, mogli bi biti potencijalnim izvorom korisnih sastojaka raznih industrija, poput prikladnih sastojaka za obogaćivanje hrane, kozmetike i lijekova na biljnoj bazi. Za pravilno i isplativo iskorištavanje tog vrijednog potencijala nužno je učinkovito i inovativno razvijati postupke ekstrakcije i aplikacije dobivenih ekstrakata. Učinkovita, isplativa i ekološki neškodljiva upotreba vinskog taloga važna je za povećanje profitabilnosti s minimalnim utjecajem cjelokupnog procesa proizvodnje vina na okoliš.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Marko Šuste (autor)

Avatar Url Tomislav Svalina (autor)

Avatar Url Mladenka Šarolić (autor)

Avatar Url Žana Delić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šuste, Marko; Šarolić, Mladenka; Svalina, Tomislav; Delić, Žana
Vinski talog - karakterizacija i potencijalna primjena // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 327-348
Šuste, M., Šarolić, M., Svalina, T. & Delić, Ž. (2022) Vinski talog - karakterizacija i potencijalna primjena. U: Šubarić, D., Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 4.. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 327-348.
@inbook{inbook, author = {\v{S}uste, Marko and \v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Svalina, Tomislav and Deli\'{c}, \v{Z}ana}, year = {2022}, pages = {327-348}, keywords = {nusproizvodi, vinski talog, kemijski sastav, funkcionalni sastojci, valorizacija}, isbn = {978-953-7005-82-5}, title = {Vinski talog - karakterizacija i potencijalna primjena}, keyword = {nusproizvodi, vinski talog, kemijski sastav, funkcionalni sastojci, valorizacija}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {\v{S}uste, Marko and \v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Svalina, Tomislav and Deli\'{c}, \v{Z}ana}, year = {2022}, pages = {327-348}, keywords = {by-products, wine lees, chemical composition, functional compounds, valorisation}, isbn = {978-953-7005-82-5}, title = {Wine lees - Characterisation and potential application}, keyword = {by-products, wine lees, chemical composition, functional compounds, valorisation}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font