Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1211177

Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora


Popović, Renato
Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora, 2012., diplomski rad, diplomski, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Zagreb


CROSBI ID: 1211177 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora
(Quality of Farmed and Wild Gilthead breams)

Autori
Popović, Renato

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane

Mjesto
Zagreb

Datum
19.11

Godina
2012

Stranica
33

Mentor
Željka Cvrtila Fleck

Ključne riječi
komarča, kakvoća, kemijski sastav, masnokiselinski sastav
(gilhead sea breams, quality, chemical composition, fatty acid content)

Sažetak
Riba kao hrana životinjskog podrijetla oduvijek je bila iznimno važna u prehrani ljudi, i to ne samo svog svojih gastronomskih osobina već zbog svojih nutritivnih vrijednosti. U radu je uspoređena kakvoća komarči uzgojenih u ribogojilištu i onih ulovljenih u slobodnom moru. U tu je svrhu obavljena senzorna i parazitološka pretraga riba, utvrđen kemijski sastav (voda, mast, bjelančevine i pepeo), te masnokiselinski sastav. Uzorkovano je ukupno 60 komarči, pri čemu je 30 riba potjecalo iz kaveznog uzgoja, a 30 uzoraka je komarča izlovljena iz slobodnog mora na području Šibenika. Senzornom ocjenom komarči 55 uzoraka ocijenjeno je besprijekornima. U svega 5 uzoraka ribe iz slobodnog ulova pojavilo se odstupanje senzornih svojstava u smislu zamućenja leće. U riba iz ribogojilišta utvrđena je prosječna količina vode od 72, 03 %, masti 9, 06%, bjelančevina 16, 39 % i pepela 1, 99%, a za ribe izlovljene u slobodnom moru, količina vode prosječno je iznosila 76, 52 %, masti 1, 59 %, bjelančevina 18, 61 % i pepela 1, 86%. Za komarče iz ribogojilišta omjer n-3 i n-6 iznosi od 3, 1 do čak 11, 9. U uzorcima riba iz slobodnog ulova omjer n -3 u odnosu na n -6 iznosi 0, 6. Po svojim senzornim svojstvima, kemijskom sastavu i masnoskielinskom sastavu riba iz intenzivnog uzgoja ne garantira konstantne hranjive vrijednosti i kakvoću, jer ovisi o uvjetima uzgoja na pojedinim ribogojilištima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Popović, Renato
Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora, 2012., diplomski rad, diplomski, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Zagreb
Popović, R. (2012) 'Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora', diplomski rad, diplomski, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Renato}, year = {2012}, pages = {33}, keywords = {komar\v{c}a, kakvo\'{c}a, kemijski sastav, masnokiselinski sastav}, title = {Kakvo\'{c}a komar\v{c}i iz uzgoja i slobodnog mora}, keyword = {komar\v{c}a, kakvo\'{c}a, kemijski sastav, masnokiselinski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Renato}, year = {2012}, pages = {33}, keywords = {gilhead sea breams, quality, chemical composition, fatty acid content}, title = {Quality of Farmed and Wild Gilthead breams}, keyword = {gilhead sea breams, quality, chemical composition, fatty acid content}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font