Pregled bibliografske jedinice broj: 1211177
Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora
Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora, 2012., diplomski rad, diplomski, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Zagreb
CROSBI ID: 1211177 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća komarči iz uzgoja i slobodnog mora
(Quality of Farmed and Wild Gilthead breams)
Autori
Popović, Renato
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Mjesto
Zagreb
Datum
19.11
Godina
2012
Stranica
33
Mentor
Željka Cvrtila Fleck
Ključne riječi
komarča, kakvoća, kemijski sastav, masnokiselinski sastav
(gilhead sea breams, quality, chemical composition, fatty acid content)
Sažetak
Riba kao hrana životinjskog podrijetla oduvijek je bila iznimno važna u prehrani ljudi, i to ne samo svog svojih gastronomskih osobina već zbog svojih nutritivnih vrijednosti. U radu je uspoređena kakvoća komarči uzgojenih u ribogojilištu i onih ulovljenih u slobodnom moru. U tu je svrhu obavljena senzorna i parazitološka pretraga riba, utvrđen kemijski sastav (voda, mast, bjelančevine i pepeo), te masnokiselinski sastav. Uzorkovano je ukupno 60 komarči, pri čemu je 30 riba potjecalo iz kaveznog uzgoja, a 30 uzoraka je komarča izlovljena iz slobodnog mora na području Šibenika. Senzornom ocjenom komarči 55 uzoraka ocijenjeno je besprijekornima. U svega 5 uzoraka ribe iz slobodnog ulova pojavilo se odstupanje senzornih svojstava u smislu zamućenja leće. U riba iz ribogojilišta utvrđena je prosječna količina vode od 72, 03 %, masti 9, 06%, bjelančevina 16, 39 % i pepela 1, 99%, a za ribe izlovljene u slobodnom moru, količina vode prosječno je iznosila 76, 52 %, masti 1, 59 %, bjelančevina 18, 61 % i pepela 1, 86%. Za komarče iz ribogojilišta omjer n-3 i n-6 iznosi od 3, 1 do čak 11, 9. U uzorcima riba iz slobodnog ulova omjer n -3 u odnosu na n -6 iznosi 0, 6. Po svojim senzornim svojstvima, kemijskom sastavu i masnoskielinskom sastavu riba iz intenzivnog uzgoja ne garantira konstantne hranjive vrijednosti i kakvoću, jer ovisi o uvjetima uzgoja na pojedinim ribogojilištima.
Izvorni jezik
Hrvatski