Pregled bibliografske jedinice broj: 1210341
Termička i spektroskopska svojstva hidratnih formi natrijevih fosfata
Termička i spektroskopska svojstva hidratnih formi natrijevih fosfata, 2006., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno matematički fakultet, Kemijski odsjek, Zagreb
CROSBI ID: 1210341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Termička i spektroskopska svojstva hidratnih formi
natrijevih fosfata
(Thermal and spectroscopic properties of hydrated
forms of sodium phosphates)
Autori
Markovinović, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno matematički fakultet, Kemijski odsjek
Mjesto
Zagreb
Datum
22.10
Godina
2006
Stranica
50
Mentor
Meštrović, Ernest
Neposredni voditelj
Tudja, Petar
Ključne riječi
termogravimetrijska analiza, DSC, TG, HSM
(thermogravimetric analysis ; DSC ; TG ; HSM)
Sažetak
Proizvodnja ljekovitih pripravaka zahtijeva izvrsno poznavanje spojeva koji se primjenjuju kao sastavne tvari dozirnih oblika. Takvi spojevi poboljšavaju kvalitetu i stabilnost te olakšavaju primjenu pa su predmet brojnih proučavanja. Hidratne forme ljekovitih tvari kao i ostalih spojeva koji čine sastavne dijelove tableta posebno su zanimljivi jer njihovo ponašanje u različitim temperaturnim uvjetima utječe na kvalitetu lijeka. Pri odabiru sastojaka dozirnih oblika treba koristiti one spojeve za koje se pouzdano zna kako reagiraju i koja su im fizičko- kemijska svojstva. Jedna od takvih pomoćnih komponenti su i fosfatne soli, spojevi koji u oblikovanju ljekovitih pripravaka sudjeluju kao dobri puferirajući agensi i punila. S obzirom na karakteristike, i ovisno o potrebama, bezvodni natrijevi monobazični i dibazični fosfati koriste se za postizanje potrebne pH vrijednosti koju zahtjeva aktivna tvar. Budući da oni osim bezvodne forme, imaju mogućnost stvaranja raznih hidratnih formi, svrha ovog diplomskog rada biti će karakterizacija različitih hidratnih oblika natrijevih fosfata i usporedba sa njihovim bezvodnim oblikom, praćenje njihovog ponašanja pri uvjetima različite relativne vlažnosti te njihove stabilnosti tijekom temperaturnih promjena. Provedena karakterizacija obuhvaća ispitivanja razlikovno pretražnom kalorimetrijom (DSC), termogravimetrijsku analizu (TGA), difrakciju rentgenskog zračenja na praškastom uzorku (XRPD), FTIR spektroskopiju, NIR spektroskopiju, praćenje dinamičke absorpcije vlage (DVS) te termomikroskopiju (HSM)
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb,
PLIVA HRVATSKA d.o.o.