Pregled bibliografske jedinice broj: 1210253
Primjena ekstrakcije subkritičnom vodom u svrhu valorizacije otpada i nusproizvoda prehrambene industrije
Primjena ekstrakcije subkritičnom vodom u svrhu valorizacije otpada i nusproizvoda prehrambene industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije 4 / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 61-88
CROSBI ID: 1210253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ekstrakcije subkritičnom vodom u svrhu
valorizacije otpada i nusproizvoda prehrambene
industrije
(Application of subcritical water extraction in
valorization of food industry waste and by-products)
Autori
Vladić, Jelena ; Vidović, Senka ; Jokić, Stela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije 4
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2022
Raspon stranica
61-88
ISBN
978-953-7005-81-8
Ključne riječi
subkritična voda ; otpad i nusproizvodi ; zelena ekstrakcija ; alternativna otapala
(subcritical water ; waste and by-products ; green extraction ; alternative solvents)
Sažetak
Otpad i nusproizvodi prehrambene industrije mogu predstavljati značajan izvor komponenti poput proteina, lipida, vitamina, minerala, vlakana i polifenola. Njihovim racionalnim iskorištenjem smanjuje se negativan utjecaj na okoliš jer se smanjuje odlaganje otpada i njegova degradacija u okolišu, a dodatno se osigurava povoljna sirovina za proizvodnju različitih vrijednih proizvoda. Racionalnija upotreba prirodnih resursa i uvođenje zelenih inovativnih postupaka u proizvodnju mogu se pozitivno odraziti i na položaj prehrambene industrije na tržištu. Ekstrakcija subkritičnom vodom razvijena je kao alternativni postupak ekstrakcije konvencionalnim tehnologijama i odlikuje ju primjena sigurnog otapala i selektivna ekstrakcija bioaktivnih komponenti. Budući da se ta metoda svrstava u učinkovite postupke valorizacije otpada i nusproizvoda prehrambene industrije, u ovom poglavlju bit će predstavljeni neki od primjera valorizacije nusproizvoda različitih prehrambenih industrija koje u svojim tehnološkim procesima generiraju značajne količine otpada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Profili:
Stela Jokić
(autor)