Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1210253

Primjena ekstrakcije subkritičnom vodom u svrhu valorizacije otpada i nusproizvoda prehrambene industrije


Vladić, Jelena; Vidović, Senka; Jokić, Stela
Primjena ekstrakcije subkritičnom vodom u svrhu valorizacije otpada i nusproizvoda prehrambene industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije 4 / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 61-88


CROSBI ID: 1210253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena ekstrakcije subkritičnom vodom u svrhu valorizacije otpada i nusproizvoda prehrambene industrije
(Application of subcritical water extraction in valorization of food industry waste and by-products)

Autori
Vladić, Jelena ; Vidović, Senka ; Jokić, Stela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije 4

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2022

Raspon stranica
61-88

ISBN
978-953-7005-81-8

Ključne riječi
subkritična voda ; otpad i nusproizvodi ; zelena ekstrakcija ; alternativna otapala
(subcritical water ; waste and by-products ; green extraction ; alternative solvents)

Sažetak
Otpad i nusproizvodi prehrambene industrije mogu predstavljati značajan izvor komponenti poput proteina, lipida, vitamina, minerala, vlakana i polifenola. Njihovim racionalnim iskorištenjem smanjuje se negativan utjecaj na okoliš jer se smanjuje odlaganje otpada i njegova degradacija u okolišu, a dodatno se osigurava povoljna sirovina za proizvodnju različitih vrijednih proizvoda. Racionalnija upotreba prirodnih resursa i uvođenje zelenih inovativnih postupaka u proizvodnju mogu se pozitivno odraziti i na položaj prehrambene industrije na tržištu. Ekstrakcija subkritičnom vodom razvijena je kao alternativni postupak ekstrakcije konvencionalnim tehnologijama i odlikuje ju primjena sigurnog otapala i selektivna ekstrakcija bioaktivnih komponenti. Budući da se ta metoda svrstava u učinkovite postupke valorizacije otpada i nusproizvoda prehrambene industrije, u ovom poglavlju bit će predstavljeni neki od primjera valorizacije nusproizvoda različitih prehrambenih industrija koje u svojim tehnološkim procesima generiraju značajne količine otpada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Stela Jokić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vladić, Jelena; Vidović, Senka; Jokić, Stela
Primjena ekstrakcije subkritičnom vodom u svrhu valorizacije otpada i nusproizvoda prehrambene industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije 4 / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 61-88
Vladić, J., Vidović, S. & Jokić, S. (2022) Primjena ekstrakcije subkritičnom vodom u svrhu valorizacije otpada i nusproizvoda prehrambene industrije. U: Šubarić, D., Jozinović, A. & Panjičko, M. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije 4. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 61-88.
@inbook{inbook, author = {Vladi\'{c}, Jelena and Vidovi\'{c}, Senka and Joki\'{c}, Stela}, year = {2022}, pages = {61-88}, keywords = {subkriti\v{c}na voda, otpad i nusproizvodi, zelena ekstrakcija, alternativna otapala}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Primjena ekstrakcije subkriti\v{c}nom vodom u svrhu valorizacije otpada i nusproizvoda prehrambene industrije}, keyword = {subkriti\v{c}na voda, otpad i nusproizvodi, zelena ekstrakcija, alternativna otapala}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Vladi\'{c}, Jelena and Vidovi\'{c}, Senka and Joki\'{c}, Stela}, year = {2022}, pages = {61-88}, keywords = {subcritical water, waste and by-products, green extraction, alternative solvents}, isbn = {978-953-7005-81-8}, title = {Application of subcritical water extraction in valorization of food industry waste and by-products}, keyword = {subcritical water, waste and by-products, green extraction, alternative solvents}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font