Pregled bibliografske jedinice broj: 1210075
Emocionalno jedenje
Emocionalno jedenje, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Filozofski fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1210075 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Emocionalno jedenje
(Emotional eating)
Autori
Stipanović, Laura
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Filozofski fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
30.08
Godina
2021
Stranica
27
Mentor
Vuletić, Gorka
Ključne riječi
emocionalno jedenje, izbor hrane, neugodne emocije, prevencija, tretman
(emotional eating, food choice, unpleasant emotions, prevention, treatment)
Sažetak
Posezanje za hranom kao odgovor na neugodne ili ugodne emocije naziva se emocionalno jedenje. Prema teoriji regulacije emocija navodi se da neadaptivne strategije regulacija emocija potiču emocionalno jedenje. Faktori koji objašnjavaju emocionalno jedenje mogu se podijeliti na biološke, psihološke i socijalne. Od bioloških faktora, smatra se da su nositelji varijacije gena DRD2 posebno skloni emocionalnom jedenju. Zatim, sugerira se da žene češće emocionalno jedu od muškaraca. Kada je riječ o dobi, ukazuje se da je emocionalno jedenje manje prisutno kod djece i u kasnoj odrasloj dobi, dok je posebno izraženo kod adolescenata. Hormon stresa kortizol i HHA-os pokazali su se povezanima s emocionalnim jedenjem u kontekstu stresa. Istraživanja emocionalnog jedenja i ličnosti upućuju na povezanost neuroticizma i savjesnosti s emocionalnim jedenjem. Prisutnost drugih ljudi te provođenje vremena na društvenim mrežama ili gledajući TV važni su socijalni faktori koji objašnjavaju emocionalno jedenje. Kada emocionalno jedu, ljudi preferiraju masnu i hranu visoke energetske vrijednosti što narušava njihovo zdravlje. Stoga, postoje razni načini prevencije i tretmana ovog nezdravog prehrambenog ponašanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Psihologija