Pregled bibliografske jedinice broj: 1208843
Sekvencijalna alkoholna fermentacija
Sekvencijalna alkoholna fermentacija, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1208843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sekvencijalna alkoholna fermentacija
(Sequential alcoholic fermentation)
Autori
Vasilj, Matija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.07
Godina
2022
Stranica
37
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
fermentacija, sekvencijalna fermentacija, ne-Saccharomyces kvasci, Saccharomyces cerevisiae
(fermentation ; sequential fermentation ; non-Saccharomyces ; Saccharomyces cerevisiae)
Sažetak
Sekvencijalna ili uzastopna alkoholna fermentacija podrazumijeva primjenu dvije ili više vrsta selekcioniranih kvasaca u cilju oponašanja spontane fermentacije koju provode različiti kvasci prirodno prisutni na grožđu i u prostoru prerade grožđa i proizvodnje vina. U početnoj fazi mošt se inokulira ne-Saccharomyces vrstama kvasaca zbog njihovog utjecaja na senzorna svojstva i sastav budućeg vina. S obzirom na njihove smanjene fermentacijske sposobnosti, potrebno je dodati i standardni selekcionirani Saccharomyces kvasac koji može u potpunosti provesti fermentaciju, odnosno transformirati šećere u alkohol. U ovome radu bit će opisana primjena sekvencijalne fermentacije u kontroliranim uvjetima te najvažnije vrste kvasaca i njihov utjecaj na kemijski sastav i organoleptička svojstva vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)