Pregled bibliografske jedinice broj: 1207606
Diplomski rad: Odnos suvremenog pojedinca prema hrani i prehrani iz sociološke perspektive
Diplomski rad: Odnos suvremenog pojedinca prema hrani i prehrani iz sociološke perspektive, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za sociologiju Hrvatskog katoličkog svečilišta, Zagreb
CROSBI ID: 1207606 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Diplomski rad:
Odnos suvremenog pojedinca prema hrani i prehrani iz sociološke perspektive
(The attitude of modern individual towards food and nutrition from a sociological perspective)
Autori
Babić, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za sociologiju Hrvatskog katoličkog svečilišta
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2020
Stranica
60
Mentor
Brstilo Lovrić, Ivana
Ključne riječi
Pojedinac ; hrana ; prehrana ; zdravlje ; tijelo ; suvremeno društvo.
(Individual ; food ; nutrition ; health ; body ; modern society.)
Sažetak
Ovaj rad bavi se fenomenom hrane i prehrane suvremenog pojedinca iz sociološke perspektive. Za teorijski okvir je korištena teorija modernizacije i autori poput Giddensa, Backa i Zemana čija je problematizacija visoke ili kasne modernosti uputila na značaj refleksivnih pojedinaca koji su prepušteni sami sebi i vlastitim (re)izborima u domeni kontrole tijela, zdravlja i prehrane. Širi istraživački kontekst o odnosu suvremenog pojedinca i (pre)hrane su pružila saznanja autora Luptona, Murcotta, Mennella i van Otterlooa o (pre)hrani, njezinim (integrativnim) funkcijama i percepciji osobnosti pojedinaca kroz vrstu i načine konzumiranja hrane. Istraživački dio rada baziran je na kvalitativnoj metodologiji metodom fokus grupe održane tijekom travnja 2020. godine putem virtualne platforme Microsoft Teams. Sudionici su bili odabrani tehnikom snježne grude po kriteriju iskustva promjene prehrambenih navika, informirani o svim etičkim standardima istraživanja uz zajamčenu anonimnost. Analizirane su definicije i pogledi sudionika o zdravoj (pre)hrani, prosječan obrok i omiljena hrana, lijepo i poželjno tijelo u teoriji i način njegova postizanja u praksi, osobnost suvremenog (fit) pojedinca, motivi promjene prehrambenih navika i popratna psiho-fizička transformacija te reakcija okoline na postignute promjene. Na osnovu iskaza sudionika uočeno je da je odluka o promjeni prehrane vezana uz estetske i zdravstvene razloge. Postignute rezultate sudionici navode na fizičkom, psihičkom i socijalnom polju, jednako kao što ih nastoje održati i unaprijediti uvođenjem promjena na različitim razinama fit, zdravog, aktivnog životnog stila. Odnos prema hrani i prehrani zaključno se utvrdio projektom ispitanih sudionika što je u skladu s poimanjem refleksivnog pojedinca koji teži kontroli nad vlastitim tijelom i životom. Temeljem istraživanja za potrebe ovog diplomskog rada uočila se potrebna interdisciplinarnost različitih struka i znanosti (nutricionizma, sociologije, antropologije, kineziologije, psihologije itd.) u objašnjenju fenomena (pre)hrane suvremenog pojedinca. Preporuka je da se buduća istraživanja usmjere na implikacije individualizacije (pre)hrane i glavnih motiva kojim se suvremeni pojedinci vode na osnovu vlastitih, ali novih društvenih vrijednosti, posebno u kontekstu razvoja društvenih mreža.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Sociologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb
Profili:
Ivana Brstilo Lovrić
(mentor)