Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1207606

Diplomski rad: Odnos suvremenog pojedinca prema hrani i prehrani iz sociološke perspektive


Babić, Zrinka
Diplomski rad: Odnos suvremenog pojedinca prema hrani i prehrani iz sociološke perspektive, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za sociologiju Hrvatskog katoličkog svečilišta, Zagreb


CROSBI ID: 1207606 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Diplomski rad: Odnos suvremenog pojedinca prema hrani i prehrani iz sociološke perspektive
(The attitude of modern individual towards food and nutrition from a sociological perspective)

Autori
Babić, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za sociologiju Hrvatskog katoličkog svečilišta

Mjesto
Zagreb

Datum
30.06

Godina
2020

Stranica
60

Mentor
Brstilo Lovrić, Ivana

Ključne riječi
Pojedinac ; hrana ; prehrana ; zdravlje ; tijelo ; suvremeno društvo.
(Individual ; food ; nutrition ; health ; body ; modern society.)

Sažetak
Ovaj rad bavi se fenomenom hrane i prehrane suvremenog pojedinca iz sociološke perspektive. Za teorijski okvir je korištena teorija modernizacije i autori poput Giddensa, Backa i Zemana čija je problematizacija visoke ili kasne modernosti uputila na značaj refleksivnih pojedinaca koji su prepušteni sami sebi i vlastitim (re)izborima u domeni kontrole tijela, zdravlja i prehrane. Širi istraživački kontekst o odnosu suvremenog pojedinca i (pre)hrane su pružila saznanja autora Luptona, Murcotta, Mennella i van Otterlooa o (pre)hrani, njezinim (integrativnim) funkcijama i percepciji osobnosti pojedinaca kroz vrstu i načine konzumiranja hrane. Istraživački dio rada baziran je na kvalitativnoj metodologiji metodom fokus grupe održane tijekom travnja 2020. godine putem virtualne platforme Microsoft Teams. Sudionici su bili odabrani tehnikom snježne grude po kriteriju iskustva promjene prehrambenih navika, informirani o svim etičkim standardima istraživanja uz zajamčenu anonimnost. Analizirane su definicije i pogledi sudionika o zdravoj (pre)hrani, prosječan obrok i omiljena hrana, lijepo i poželjno tijelo u teoriji i način njegova postizanja u praksi, osobnost suvremenog (fit) pojedinca, motivi promjene prehrambenih navika i popratna psiho-fizička transformacija te reakcija okoline na postignute promjene. Na osnovu iskaza sudionika uočeno je da je odluka o promjeni prehrane vezana uz estetske i zdravstvene razloge. Postignute rezultate sudionici navode na fizičkom, psihičkom i socijalnom polju, jednako kao što ih nastoje održati i unaprijediti uvođenjem promjena na različitim razinama fit, zdravog, aktivnog životnog stila. Odnos prema hrani i prehrani zaključno se utvrdio projektom ispitanih sudionika što je u skladu s poimanjem refleksivnog pojedinca koji teži kontroli nad vlastitim tijelom i životom. Temeljem istraživanja za potrebe ovog diplomskog rada uočila se potrebna interdisciplinarnost različitih struka i znanosti (nutricionizma, sociologije, antropologije, kineziologije, psihologije itd.) u objašnjenju fenomena (pre)hrane suvremenog pojedinca. Preporuka je da se buduća istraživanja usmjere na implikacije individualizacije (pre)hrane i glavnih motiva kojim se suvremeni pojedinci vode na osnovu vlastitih, ali novih društvenih vrijednosti, posebno u kontekstu razvoja društvenih mreža.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Sociologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Brstilo Lovrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Babić, Zrinka
Diplomski rad: Odnos suvremenog pojedinca prema hrani i prehrani iz sociološke perspektive, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za sociologiju Hrvatskog katoličkog svečilišta, Zagreb
Babić, Z. (2020) 'Diplomski rad: Odnos suvremenog pojedinca prema hrani i prehrani iz sociološke perspektive', diplomski rad, diplomski, Odjel za sociologiju Hrvatskog katoličkog svečilišta, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Babi\'{c}, Zrinka}, year = {2020}, pages = {60}, keywords = {Pojedinac, hrana, prehrana, zdravlje, tijelo, suvremeno dru\v{s}tvo.}, title = {Diplomski rad: Odnos suvremenog pojedinca prema hrani i prehrani iz sociolo\v{s}ke perspektive}, keyword = {Pojedinac, hrana, prehrana, zdravlje, tijelo, suvremeno dru\v{s}tvo.}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Babi\'{c}, Zrinka}, year = {2020}, pages = {60}, keywords = {Individual, food, nutrition, health, body, modern society.}, title = {The attitude of modern individual towards food and nutrition from a sociological perspective}, keyword = {Individual, food, nutrition, health, body, modern society.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font