Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 120759

Utjecaj sastava komercijalnih smjesa na kvalitetu pilećih trupova i mesa


Kralik, Gordana; Šerman, Vlasta; Mas, Nora; Maltar, Zlata; Margeta, Vladimir
Utjecaj sastava komercijalnih smjesa na kvalitetu pilećih trupova i mesa // Krmiva 2003
Zagreb, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 120759 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sastava komercijalnih smjesa na kvalitetu pilećih trupova i mesa
(Influence of commercial diets on the quality of chicken carcasses and chicken meat)

Autori
Kralik, Gordana ; Šerman, Vlasta ; Mas, Nora ; Maltar, Zlata ; Margeta, Vladimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Krmiva 2003 / - Zagreb, 2003

Skup
10. međunarodno savjetovanje "Krmiva 2003"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 03.06.2003. - 06.06.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Tovni pilići; hranidba; kakvoća trupa; masne kiseline; aminokiseline
(Fattening chicks; nutrition; carcass quality; fatty acids; amino acids)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na tovnim pilićima Ross 308 provenijencije koji su bili hranjeni smjesama komercijalnog sastava, a rezultati tovnih obilježja objavljeni su u radu Mas i sur. (2002). Za potrebe naših istraživanja upotrijebljeno je po deset utovljenih pilića iz dvije skupine pilića s jednakim omjerom spolova. Nakon 42 dana pilići su zaklani uz obradu trupova "pripremljeno za roštilj". Trupovi su rasječeni na osnovne dijelove: bataci sa zabatacima, krila, prsa i leđa sa zdjelicom. Na uzorcima mišića prsa ispitan je osnovni kemijski sastav prema slijedećim metodama: sadržaj vode sušenjem na 105 stupnjeva C do konstantne težine, sadržaj bjelančevina po Kjeldahlu, sadržaj masti po Soxhletu, a sadržaj pepela spaljivanjem uzorka na 550 oC. Sastav masnih kiselina utvrđen je na 5 uzoraka pomoću Crompack CP 9000 kromatografa s detekcijom ionizacije plamena. Pojedinačne masne kiseline prikazane su u % ukupnih masnih kiselina. Sadržaj aminokiselina određen je automatskim aminoanalizatorom LKB 4101 pomoću Merck standarda (Csapo i sur., 1986), a prikazan je kao % pojedinih masnih kiselina u uzorku. Rezultati istraživanja pokazali su da u klaoničkoj masi trupova, kao i u udjelima osnovnih dijelova u trupu ne postoje statistički značajne razlike (P>0, 05) između skupina pilića. Sadržaj osnovnih kemijskih sastojaka kao što su bjelančevine, masti i pepeo u prsnim mišićima također se nije statistički značajno razlikovao između skupina (P>0, 05). Analiza profila masnih kiselina u lipidima prsnih mišića pokazala je da je prva skupina pilića imala veći postotak palmitinske kiseline (C16:0) i dokozaheksaenske kiseline (C22:6n3), a manji postotak eikozaenske kiseline (C20:1) i linoleinske kiseline (C18:3n3) od 2. skupine pilića. Analiza sadržaja aminokiselina u uzorcima prsnih mišića pokazala je da ne postoje statistički značajne razlike između skupina pilića. Različiti hranidbeni sastav smjesa u tovu pilića u pogledu razine hranjivih tvari nije imao utjecaja na kvalitetu trupova, osnovni kemijski sastav prsnih mišića, uključujući i sadržaj aminokiselina. Međutim, utvrđeno je da se profil masnih kiselina u mesu pilića značajno razlikovao između skupina. Analizirajući odnos PUFA n-6 / PUFA n-3 može se zaključiti da je isti povoljniji u mesu 1. skupine nego u mesu 2. skupine pilića.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053061

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlasta Šerman (autor)

Avatar Url Zlata Maltar (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Nora Mas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Šerman, Vlasta; Mas, Nora; Maltar, Zlata; Margeta, Vladimir
Utjecaj sastava komercijalnih smjesa na kvalitetu pilećih trupova i mesa // Krmiva 2003
Zagreb, 2003. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kralik, G., Šerman, V., Mas, N., Maltar, Z. & Margeta, V. (2003) Utjecaj sastava komercijalnih smjesa na kvalitetu pilećih trupova i mesa. U: Krmiva 2003.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and \v{S}erman, Vlasta and Mas, Nora and Maltar, Zlata and Margeta, Vladimir}, year = {2003}, pages = {194}, keywords = {Tovni pili\'{c}i, hranidba, kakvo\'{c}a trupa, masne kiseline, aminokiseline}, title = {Utjecaj sastava komercijalnih smjesa na kvalitetu pile\'{c}ih trupova i mesa}, keyword = {Tovni pili\'{c}i, hranidba, kakvo\'{c}a trupa, masne kiseline, aminokiseline}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and \v{S}erman, Vlasta and Mas, Nora and Maltar, Zlata and Margeta, Vladimir}, year = {2003}, pages = {194}, keywords = {Fattening chicks, nutrition, carcass quality, fatty acids, amino acids}, title = {Influence of commercial diets on the quality of chicken carcasses and chicken meat}, keyword = {Fattening chicks, nutrition, carcass quality, fatty acids, amino acids}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font