Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1207218

Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode


Bičanić, Paula
Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Zagreb


CROSBI ID: 1207218 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode
(The influence of high-power ultrasound technology on the stability of phenolic compounds in strawberry juices)

Autori
Bičanić, Paula

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2022

Stranica
27

Mentor
Bursać Kovačević, Danijela

Neposredni voditelj
Bebek Markovinović, Anica

Ključne riječi
HPU, polifenoli, sok od jagode, stupanj zrelosti
(HPU, polyphenolics, strawberry juice, ripeness stage)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage (engl. High Power Ultra-sound, HPU) na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode prije i nakon sedmodnevnog skladi-štenja pri 4 °C. Sokovi su pripremljeni od prethodno odmrznutih jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte 'Albion', različitih stupnjeva zrelosti (75 % i 100%). Ispitivan je utjecaj parametara HPU tretmana – amplitude (25, 50, 75 i 100 %), pulsa (50 i 100%) te vremena obrade (5 i 10 minuta) na udio ukup-nih fenola u uzorcima. U tretiranim i netretiranim uzorcima uočen je veći udio ukupnih fenola kod nižeg stupnja zrelosti jagoda. Skladištenjem netretiranih sokova nije došlo do značajne promjene kon-centracije ukupnih fenola u uzorcima, za razliku od HPU tretiranih sokova kod kojih je uočen pad iste. Povećanjem amplitude kod HPU tretmana koncentracija ukupnih fenola se smanjila, dok puls i vrijeme obrade nisu pokazali značajan utjecaj na njihovu stabilnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2105 - Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova (3D-SustJuice) (Bursać Kovačević, Danijela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Bičanić, Paula
Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Zagreb
Bičanić, P. (2022) 'Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bi\v{c}ani\'{c}, Paula}, year = {2022}, pages = {27}, keywords = {HPU, polifenoli, sok od jagode, stupanj zrelosti}, title = {Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode}, keyword = {HPU, polifenoli, sok od jagode, stupanj zrelosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bi\v{c}ani\'{c}, Paula}, year = {2022}, pages = {27}, keywords = {HPU, polyphenolics, strawberry juice, ripeness stage}, title = {The influence of high-power ultrasound technology on the stability of phenolic compounds in strawberry juices}, keyword = {HPU, polyphenolics, strawberry juice, ripeness stage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font