Pregled bibliografske jedinice broj: 1207218
Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode
Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Zagreb
CROSBI ID: 1207218 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode
(The influence of high-power ultrasound technology on the stability of phenolic compounds in strawberry juices)
Autori
Bičanić, Paula
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2022
Stranica
27
Mentor
Bursać Kovačević, Danijela
Neposredni voditelj
Bebek Markovinović, Anica
Ključne riječi
HPU, polifenoli, sok od jagode, stupanj zrelosti
(HPU, polyphenolics, strawberry juice, ripeness stage)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage (engl. High Power Ultra-sound, HPU) na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode prije i nakon sedmodnevnog skladi-štenja pri 4 °C. Sokovi su pripremljeni od prethodno odmrznutih jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte 'Albion', različitih stupnjeva zrelosti (75 % i 100%). Ispitivan je utjecaj parametara HPU tretmana – amplitude (25, 50, 75 i 100 %), pulsa (50 i 100%) te vremena obrade (5 i 10 minuta) na udio ukup-nih fenola u uzorcima. U tretiranim i netretiranim uzorcima uočen je veći udio ukupnih fenola kod nižeg stupnja zrelosti jagoda. Skladištenjem netretiranih sokova nije došlo do značajne promjene kon-centracije ukupnih fenola u uzorcima, za razliku od HPU tretiranih sokova kod kojih je uočen pad iste. Povećanjem amplitude kod HPU tretmana koncentracija ukupnih fenola se smanjila, dok puls i vrijeme obrade nisu pokazali značajan utjecaj na njihovu stabilnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-2105 - Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova (3D-SustJuice) (Bursać Kovačević, Danijela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb