Pregled bibliografske jedinice broj: 1207165
Funkcionalna karakterizacija izolata bakterija mliječne kiseline za primjenu u inhibiciji Helicobacter pylori
Funkcionalna karakterizacija izolata bakterija mliječne kiseline za primjenu u inhibiciji Helicobacter pylori, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1207165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna karakterizacija izolata bakterija
mliječne kiseline za primjenu u inhibiciji
Helicobacter pylori
(Functional characterization of lactic acid bacteria
isolates for use in Helicobacter pylori inhibition)
Autori
Lalić, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2022
Stranica
34
Mentor
Kostelac, Deni
Ključne riječi
probiotici, Helicobacter, antimikrobna aktivnost, Latilactobacillus, Lacticaseibacillus
(probiotics, Helicobacter, antimicrobial activity, Latilactobacillus, Lacticaseibacillus)
Sažetak
Primjena probiotika u smanjenju tegoba uzrokovanih patogenom bakterijom Helicobacter pylori jedna je od istaknutijih potencijalnih alternativa antibiotičkoj terapiji. U ovom radu provedena je izolacija bakterija mliječne kiseline iz autohtonog ovčjeg sira te probiotička karakterizacija s ciljem pronalaska bakterijskih sojeva s potencijalom u inhibiciji H. pylori. Izolirano je deset sojeva te je određena antimikrobna aktivnost supernatanta kulture na rast H. pylori. Četiri izolata koja su pokazala stupanj inhibicije viši od 50 % dodatno su istraženi te su pokazali visok stupanj preživljenja u simuliranim uvjetima želuca. Izolati s najvećom sposobnosti autoagregacije biokemijski su identificirani kao Latilactobacillus curvatus DK1, Lacticaseibacillus paracasei DK5 i Latilactobacillus curvatus DK7. Daljnjim ispitivanjem antimikrobnog potencijala utvrđeno je kako sojevi Latilactobacillus curvatus DK1 i Lacticaseibacillus paracasei DK5 pokazuju značajan stupanj inhibicije H. pylori i nakon neutralizacije i termičke obrade supernatanta kulture što ukazuje na višestruke mehanizme ispoljavanja antimikrobne aktivnosti i izražen probiotički potencijal.
Izvorni jezik
Hrvatski