Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1207165

Funkcionalna karakterizacija izolata bakterija mliječne kiseline za primjenu u inhibiciji Helicobacter pylori


Lalić, Helena
Funkcionalna karakterizacija izolata bakterija mliječne kiseline za primjenu u inhibiciji Helicobacter pylori, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1207165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna karakterizacija izolata bakterija mliječne kiseline za primjenu u inhibiciji Helicobacter pylori
(Functional characterization of lactic acid bacteria isolates for use in Helicobacter pylori inhibition)

Autori
Lalić, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2022

Stranica
34

Mentor
Kostelac, Deni

Ključne riječi
probiotici, Helicobacter, antimikrobna aktivnost, Latilactobacillus, Lacticaseibacillus
(probiotics, Helicobacter, antimicrobial activity, Latilactobacillus, Lacticaseibacillus)

Sažetak
Primjena probiotika u smanjenju tegoba uzrokovanih patogenom bakterijom Helicobacter pylori jedna je od istaknutijih potencijalnih alternativa antibiotičkoj terapiji. U ovom radu provedena je izolacija bakterija mliječne kiseline iz autohtonog ovčjeg sira te probiotička karakterizacija s ciljem pronalaska bakterijskih sojeva s potencijalom u inhibiciji H. pylori. Izolirano je deset sojeva te je određena antimikrobna aktivnost supernatanta kulture na rast H. pylori. Četiri izolata koja su pokazala stupanj inhibicije viši od 50 % dodatno su istraženi te su pokazali visok stupanj preživljenja u simuliranim uvjetima želuca. Izolati s najvećom sposobnosti autoagregacije biokemijski su identificirani kao Latilactobacillus curvatus DK1, Lacticaseibacillus paracasei DK5 i Latilactobacillus curvatus DK7. Daljnjim ispitivanjem antimikrobnog potencijala utvrđeno je kako sojevi Latilactobacillus curvatus DK1 i Lacticaseibacillus paracasei DK5 pokazuju značajan stupanj inhibicije H. pylori i nakon neutralizacije i termičke obrade supernatanta kulture što ukazuje na višestruke mehanizme ispoljavanja antimikrobne aktivnosti i izražen probiotički potencijal.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Deni Kostelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Helena
Funkcionalna karakterizacija izolata bakterija mliječne kiseline za primjenu u inhibiciji Helicobacter pylori, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lalić, H. (2022) 'Funkcionalna karakterizacija izolata bakterija mliječne kiseline za primjenu u inhibiciji Helicobacter pylori', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lali\'{c}, Helena}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {probiotici, Helicobacter, antimikrobna aktivnost, Latilactobacillus, Lacticaseibacillus}, title = {Funkcionalna karakterizacija izolata bakterija mlije\v{c}ne kiseline za primjenu u inhibiciji Helicobacter pylori}, keyword = {probiotici, Helicobacter, antimikrobna aktivnost, Latilactobacillus, Lacticaseibacillus}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lali\'{c}, Helena}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {probiotics, Helicobacter, antimicrobial activity, Latilactobacillus, Lacticaseibacillus}, title = {Functional characterization of lactic acid bacteria isolates for use in Helicobacter pylori inhibition}, keyword = {probiotics, Helicobacter, antimicrobial activity, Latilactobacillus, Lacticaseibacillus}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font