Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1207020

Značaj mikovirusa u poljoprivredi


Košćak, Laura
Značaj mikovirusa u poljoprivredi, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1207020 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj mikovirusa u poljoprivredi
(Significance of mycoviruses in agriculture)

Autori
Košćak, Laura

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2020

Stranica
43

Mentor
Vončina, Darko

Ključne riječi
Mikovirus ; Gljiva ; Vegetativna (in)kompatibilnost ; Poljoprivreda
(Mycovirus ; Fungi ; Vegetative (in)compatibility ; agriculture)

Sažetak
Prvo otkriće mikovirusa zabilježeno je 1962. godine, a izolirao ga je engleski virolog Hollings. U posljednjih pedesetak godina interes za poznavanjem mikovirusa raste. Do danas je poznato da su mikovirusi prisutni u svim taksonomskim skupinama gljiva. Prisutnost mikovirusa u domaćinu može dovesti do smanjenja virulentnostite utjecati na promjene fenotipa, ali je ipak u nekim slučajevima zaraza mikovirusima latentna. Životni ciklus mikovirusa odvija se u citoplazmi stanice domaćina. Kako bi se virusi uspješno širili u stanicama bitno je da su izolati gljiva vegetativno kompatibilni. Noviji literaturni izvori spominju mogućnost zaobilaženja vegetativne kompatibilnosti fuzijom protoplasta, čime je omogućeno i proširenje spektra domaćina. Prisutnost mikovirusa i njihov hipovirulentniutjecaj dokazani su u laboratorijskim uvjetima na ekonomski značajnim gljivama koje pripadaju rodu Fusarium, Botrytis, Rhizoctonia, Cryphonectria, Alternaria i dr. U Europi se fitopatogena vrsta Cryphonectria parasitica, uzročnik raka kore pitomog kestena, uspješno suzbija korištenjem Cryphonectria hypovirus 1 (CHV 1). Kod nekih vrsta patogenih gljiva utvrđena je i koinfekcija izolata s dva ili više virusa. Osim što ihnibicijski djeluju na virulentnost patogenih gljiva, mogu povoljno utjecati i na biljke koje su domaćini gljiva i to na način da umanjuju posljedice temperaturnog stresa. Kako bi se mikovirusi mogli koristiti kao biološka mjera suzbijanja patogenih gljiva potrebno je provesti još mnoga istraživanja radi boljeg razumijevanja interakcije mikovirusa i domaćina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Vončina (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada zir.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Košćak, Laura
Značaj mikovirusa u poljoprivredi, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Košćak, L. (2020) 'Značaj mikovirusa u poljoprivredi', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ko\v{s}\'{c}ak, Laura}, year = {2020}, pages = {43}, keywords = {Mikovirus, Gljiva, Vegetativna (in)kompatibilnost, Poljoprivreda}, title = {Zna\v{c}aj mikovirusa u poljoprivredi}, keyword = {Mikovirus, Gljiva, Vegetativna (in)kompatibilnost, Poljoprivreda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ko\v{s}\'{c}ak, Laura}, year = {2020}, pages = {43}, keywords = {Mycovirus, Fungi, Vegetative (in)compatibility, agriculture}, title = {Significance of mycoviruses in agriculture}, keyword = {Mycovirus, Fungi, Vegetative (in)compatibility, agriculture}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font