Pregled bibliografske jedinice broj: 1207020
Značaj mikovirusa u poljoprivredi
Značaj mikovirusa u poljoprivredi, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1207020 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj mikovirusa u poljoprivredi
(Significance of mycoviruses in agriculture)
Autori
Košćak, Laura
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2020
Stranica
43
Mentor
Vončina, Darko
Ključne riječi
Mikovirus ; Gljiva ; Vegetativna (in)kompatibilnost ; Poljoprivreda
(Mycovirus ; Fungi ; Vegetative (in)compatibility ; agriculture)
Sažetak
Prvo otkriće mikovirusa zabilježeno je 1962. godine, a izolirao ga je engleski virolog Hollings. U posljednjih pedesetak godina interes za poznavanjem mikovirusa raste. Do danas je poznato da su mikovirusi prisutni u svim taksonomskim skupinama gljiva. Prisutnost mikovirusa u domaćinu može dovesti do smanjenja virulentnostite utjecati na promjene fenotipa, ali je ipak u nekim slučajevima zaraza mikovirusima latentna. Životni ciklus mikovirusa odvija se u citoplazmi stanice domaćina. Kako bi se virusi uspješno širili u stanicama bitno je da su izolati gljiva vegetativno kompatibilni. Noviji literaturni izvori spominju mogućnost zaobilaženja vegetativne kompatibilnosti fuzijom protoplasta, čime je omogućeno i proširenje spektra domaćina. Prisutnost mikovirusa i njihov hipovirulentniutjecaj dokazani su u laboratorijskim uvjetima na ekonomski značajnim gljivama koje pripadaju rodu Fusarium, Botrytis, Rhizoctonia, Cryphonectria, Alternaria i dr. U Europi se fitopatogena vrsta Cryphonectria parasitica, uzročnik raka kore pitomog kestena, uspješno suzbija korištenjem Cryphonectria hypovirus 1 (CHV 1). Kod nekih vrsta patogenih gljiva utvrđena je i koinfekcija izolata s dva ili više virusa. Osim što ihnibicijski djeluju na virulentnost patogenih gljiva, mogu povoljno utjecati i na biljke koje su domaćini gljiva i to na način da umanjuju posljedice temperaturnog stresa. Kako bi se mikovirusi mogli koristiti kao biološka mjera suzbijanja patogenih gljiva potrebno je provesti još mnoga istraživanja radi boljeg razumijevanja interakcije mikovirusa i domaćina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)