Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1206924

PREFERENCIJA MLADIH POTROŠAČA PREMA ORGANOLEPTIČKIM SVOJSTVIMA JABUKE


Teuta Benković-Lačić, Barbara Čuljak, Slavica Antunović, K. Mirosavljević, J. Haramija, A. Čuljak, Božica Japundžić-Palenkić, R. Benković
PREFERENCIJA MLADIH POTROŠAČA PREMA ORGANOLEPTIČKIM SVOJSTVIMA JABUKE // Agronomski glasnik, 5-6/2021 (2021), 249-256 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1206924 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PREFERENCIJA MLADIH POTROŠAČA PREMA ORGANOLEPTIČKIM SVOJSTVIMA JABUKE
(PREFERENCE OF YOUNG CONSUMERS ACCORDING TO ORGANOLEPTIC PROPERTIES OF APPLES)

Autori
Teuta Benković-Lačić, Barbara Čuljak, Slavica Antunović, K. Mirosavljević, J. Haramija, A. Čuljak, Božica Japundžić-Palenkić, R. Benković

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 5-6/2021 (2021); 249-256

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
jabuka, anketa, ocjena, organoleptička svojstva
(apple, questionnaire, evaluation, organoleptic properties)

Sažetak
Tijekom cijele godine odvija se potrošnja jabuka u svježem stanju. O njezinim vanjskim i unutarnjim karakteristikama ovisi cjelokupna ocjena kvalitete. Cilj ovog rada je utvrđivanje sklonosti potrošača prema određenom tipu izgleda i okusa jabuke, odnosno sklonosti prema određenim sortama. Žiri potrošača koji su ocjenjivali plod jabuke bio je sastavljen od potrošača čija se starosna dob kretala od 20 do 30 godina. U istraživanju svih kvaliteta bile su uključene 4 sorte jabuka ; Idared, Jonagold, Gloster i Granny Smith. U anketi su ocjenjivani vanjski izgled ploda (boja kožice, veličina i oblik ploda), fizikalne karakteristike ploda (tekstura, sočnost i tvrdoća), te kemijske karakteristike ploda (odnos šećera i kiselina, aroma i punoća okusa). Sva ispitivana svojstva ocjenjivala su se ocjenama od 1 do 6, pri čemu je 1 bila minimalna ocjena, a 6 maksimalna ocjena. U ovom istraživanju najbolje su ocijenjeni plodovi sorte Granny Smith, nakon toga plodovi sorte Idared, te Gloster a najlošije su ocijenjeni plodovi sorte Jonagold.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Slavonskom Brodu

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Teuta Benković-Lačić, Barbara Čuljak, Slavica Antunović, K. Mirosavljević, J. Haramija, A. Čuljak, Božica Japundžić-Palenkić, R. Benković
PREFERENCIJA MLADIH POTROŠAČA PREMA ORGANOLEPTIČKIM SVOJSTVIMA JABUKE // Agronomski glasnik, 5-6/2021 (2021), 249-256 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Teuta Benković-Lačić, Barbara Čuljak, Slavica Antunović, K. Mirosavljević, J. Haramija, A. Čuljak, Božica Japundžić-Palenkić, R. Benković (2021) PREFERENCIJA MLADIH POTROŠAČA PREMA ORGANOLEPTIČKIM SVOJSTVIMA JABUKE. Agronomski glasnik, 5-6/2021, 249-256.
@article{article, year = {2021}, pages = {249-256}, keywords = {jabuka, anketa, ocjena, organolepti\v{c}ka svojstva}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {5-6/2021}, issn = {0002-1954}, title = {PREFERENCIJA MLADIH POTRO\v{S}A\v{C}A PREMA ORGANOLEPTI\v{C}KIM SVOJSTVIMA JABUKE}, keyword = {jabuka, anketa, ocjena, organolepti\v{c}ka svojstva} }
@article{article, year = {2021}, pages = {249-256}, keywords = {apple, questionnaire, evaluation, organoleptic properties}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {5-6/2021}, issn = {0002-1954}, title = {PREFERENCE OF YOUNG CONSUMERS ACCORDING TO ORGANOLEPTIC PROPERTIES OF APPLES}, keyword = {apple, questionnaire, evaluation, organoleptic properties} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font