Pregled bibliografske jedinice broj: 1206608
Kemijski sastav bobuljastih češera šmrike (Juniperus deltoides) s područja Sjeverne Dalmacije i Kvarnera
Kemijski sastav bobuljastih češera šmrike (Juniperus deltoides) s područja Sjeverne Dalmacije i Kvarnera, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1206608 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav bobuljastih češera šmrike (Juniperus
deltoides) s područja Sjeverne Dalmacije i Kvarnera
(Chemical composition of fleshy cones (Juniperus
deltoides) from Northern Dalmatia and Kvarner)
Autori
Herceg, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2022
Stranica
33
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
šmrika ; Juniperus deltoides ; kemijski sastav
(fleshy cones ; Juniperus deltoides ; chemical composition)
Sažetak
Šmrika (Juniperus deltoides), tek nedavno otkrivena vrsta, je vazdazeleni, oveći grm ili manje razgranjeno stabalce te se rasprostire od Italije, Balkanskog poluotoka, Turske, pa sve do istoka. Cilj ovo rada je bio odrediti kemijski sastav bobuljastih češera šmrike sa lokaliteta Sjeverne Dalmacije i Kvarnera. Ukupno je analizirano 13 uzoraka, a kemijskom analizom su se određivali maseni udio vode, masti, celuloze, proteina, mineralnog ostatka (pepela) i šećera. U svim analiziranim uzorcima prosječan maseni udio vode je bio 45, 21%, masti 7, 25%, celuloze 18, 59%, proteina 2, 93%, pepela 3, 79% te šećera 22, 23%. Jednofaktorskom analizom varijance ustanovljeno je kako za udio vode i šećera postoji statistički značajna razlika između promatranih lokaliteta, dok je za ostale parametre ustanovljeno kako ona ne postoji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija