Pregled bibliografske jedinice broj: 1206576
Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda
Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1206576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda
(Chemical composition of pumpkin and its by-products)
Autori
Staničić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.05
Godina
2022
Stranica
41
Mentor
Ninčević Grassino, Antonela
Ključne riječi
Analitičke metode ; Bundeva i nusproizvodi bundeve ; Kemijski sastav ; Ultrazvučna ekstrakcija
(analytical methods ; pumpkin and pumpkin by-products ; chemical composition ; ultrasonic extraction)
Sažetak
Bundevu karakterizira bogati nutritivni sastav s blagotvornim učinkom na zdravlje. Kako bi se predložila daljnja moguća primjena pulpe, kore i sjemenki bundeve u ovom radu je određen njihov kemijski sastav. Sadržaj vlage i pepela u uzorcima određen je gravimetrijskom analitičkom metodom. Rezultati su pokazali da pulpa ima najveći udio vlage (93, 99 %), a sjemenke najveći udio pepela (2, 75 %). Udio masti i vlakana određen je primjenom Soxhlet ekstrakcije i refluksiranjem te gravimetrijskom analizom. Rezultati su pokazali da sjemenke bundeve imaju najveći udio masti (21, 44 %) i vlakana (56, 56 %). U postupku određivanja sadržaja proteina i šećera u uzorcima bundeve korištena je ultrazvučna ekstrakcija, a prinos dvaju analita praćen je UV/Vis spektofotometrijom. Dobivenim rezultatima je pokazano da povećanje vremena ekstrakcije utječe i na povećanje udjela proteina i šećera. Tako je kod 40 minuta postignuta njihova najučinkovitija ekstrakcija. Pri ovom optimalnom ekstrakcijskom parametru kora bundeve daje najveći udio proteina (15, 08 %) i šećera (63, 90 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-9750 - Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda (HYDRYBY) (Brnčić, Mladen, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Profili:
Antonela Ninčević Grassino
(mentor)