Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1206576

Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda


Staničić, Tea
Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1206576 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda
(Chemical composition of pumpkin and its by-products)

Autori
Staničić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.05

Godina
2022

Stranica
41

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
Analitičke metode ; Bundeva i nusproizvodi bundeve ; Kemijski sastav ; Ultrazvučna ekstrakcija
(analytical methods ; pumpkin and pumpkin by-products ; chemical composition ; ultrasonic extraction)

Sažetak
Bundevu karakterizira bogati nutritivni sastav s blagotvornim učinkom na zdravlje. Kako bi se predložila daljnja moguća primjena pulpe, kore i sjemenki bundeve u ovom radu je određen njihov kemijski sastav. Sadržaj vlage i pepela u uzorcima određen je gravimetrijskom analitičkom metodom. Rezultati su pokazali da pulpa ima najveći udio vlage (93, 99 %), a sjemenke najveći udio pepela (2, 75 %). Udio masti i vlakana određen je primjenom Soxhlet ekstrakcije i refluksiranjem te gravimetrijskom analizom. Rezultati su pokazali da sjemenke bundeve imaju najveći udio masti (21, 44 %) i vlakana (56, 56 %). U postupku određivanja sadržaja proteina i šećera u uzorcima bundeve korištena je ultrazvučna ekstrakcija, a prinos dvaju analita praćen je UV/Vis spektofotometrijom. Dobivenim rezultatima je pokazano da povećanje vremena ekstrakcije utječe i na povećanje udjela proteina i šećera. Tako je kod 40 minuta postignuta njihova najučinkovitija ekstrakcija. Pri ovom optimalnom ekstrakcijskom parametru kora bundeve daje najveći udio proteina (15, 08 %) i šećera (63, 90 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-9750 - Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda (HYDRYBY) (Brnčić, Mladen, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)


Citiraj ovu publikaciju:

Staničić, Tea
Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Staničić, T. (2022) 'Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\v{c}i\'{c}, Tea}, year = {2022}, pages = {41}, keywords = {Analiti\v{c}ke metode, Bundeva i nusproizvodi bundeve, Kemijski sastav, Ultrazvu\v{c}na ekstrakcija}, title = {Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda}, keyword = {Analiti\v{c}ke metode, Bundeva i nusproizvodi bundeve, Kemijski sastav, Ultrazvu\v{c}na ekstrakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\v{c}i\'{c}, Tea}, year = {2022}, pages = {41}, keywords = {analytical methods, pumpkin and pumpkin by-products, chemical composition, ultrasonic extraction}, title = {Chemical composition of pumpkin and its by-products}, keyword = {analytical methods, pumpkin and pumpkin by-products, chemical composition, ultrasonic extraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font