Pregled bibliografske jedinice broj: 1206446
Određivanje parametara kvalitete odabranih vrsta meda iz sezone 2021.
Određivanje parametara kvalitete odabranih vrsta meda iz sezone 2021., 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1206446 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje parametara kvalitete odabranih vrsta meda iz sezone 2021.
(Determination of the quality parameters of selected types of honey from the 2021 season)
Autori
Čupić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2022
Stranica
32
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
med ; medljikovac ; šumski med ; fizikalno-kemijski parametri
(honey ; honeydew honey ; forest honey ; physicochemical parameters)
Sažetak
Zbog različitih klimatskih uvjeta i raznolikosti vegetacije, na području Republike Hrvatske pos-toje povoljni uvjeti za proizvodnju različitih vrsta meda. U ovom istraživanju su analizirani pa-rametri kvalitete 8 uzoraka medljikovca, 6 uzoraka meduna i 6 uzoraka šumskog meda, podrijetlom iz Republike Hrvatske iz sezone 2021. Fizikalno-kemijski parametri su pri tome uključivali: maseni udio vode, električnu provodnost, kiselost, maseni udio hidroksimetilfurfurala, maseni udio reducirajućih šećera i maseni udio saharoze. Rezultati analiza, uspoređeni sa Pravilnikom o medu, pokazali su kako svi uzorci meda zadovoljavaju pravilnikom propisane vrijednosti za udio vode, električnu provodnost, kiselost, maseni udio hidroksimetilfurfurala i maseni udio saharoze. Svi uzorci, osim 2 uzorka šumskog meda, zadovoljavaju Pravilnikom propisane vrijednosti za maseni udio reducirajućih šećera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)