Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1206446

Određivanje parametara kvalitete odabranih vrsta meda iz sezone 2021.


Čupić, Anita
Određivanje parametara kvalitete odabranih vrsta meda iz sezone 2021., 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1206446 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje parametara kvalitete odabranih vrsta meda iz sezone 2021.
(Determination of the quality parameters of selected types of honey from the 2021 season)

Autori
Čupić, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2022

Stranica
32

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
med ; medljikovac ; šumski med ; fizikalno-kemijski parametri
(honey ; honeydew honey ; forest honey ; physicochemical parameters)

Sažetak
Zbog različitih klimatskih uvjeta i raznolikosti vegetacije, na području Republike Hrvatske pos-toje povoljni uvjeti za proizvodnju različitih vrsta meda. U ovom istraživanju su analizirani pa-rametri kvalitete 8 uzoraka medljikovca, 6 uzoraka meduna i 6 uzoraka šumskog meda, podrijetlom iz Republike Hrvatske iz sezone 2021. Fizikalno-kemijski parametri su pri tome uključivali: maseni udio vode, električnu provodnost, kiselost, maseni udio hidroksimetilfurfurala, maseni udio reducirajućih šećera i maseni udio saharoze. Rezultati analiza, uspoređeni sa Pravilnikom o medu, pokazali su kako svi uzorci meda zadovoljavaju pravilnikom propisane vrijednosti za udio vode, električnu provodnost, kiselost, maseni udio hidroksimetilfurfurala i maseni udio saharoze. Svi uzorci, osim 2 uzorka šumskog meda, zadovoljavaju Pravilnikom propisane vrijednosti za maseni udio reducirajućih šećera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čupić, Anita
Određivanje parametara kvalitete odabranih vrsta meda iz sezone 2021., 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Čupić, A. (2022) 'Određivanje parametara kvalitete odabranih vrsta meda iz sezone 2021.', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}upi\'{c}, Anita}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {med, medljikovac, \v{s}umski med, fizikalno-kemijski parametri}, title = {Odre\djivanje parametara kvalitete odabranih vrsta meda iz sezone 2021.}, keyword = {med, medljikovac, \v{s}umski med, fizikalno-kemijski parametri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}upi\'{c}, Anita}, year = {2022}, pages = {32}, keywords = {honey, honeydew honey, forest honey, physicochemical parameters}, title = {Determination of the quality parameters of selected types of honey from the 2021 season}, keyword = {honey, honeydew honey, forest honey, physicochemical parameters}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font