Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1206408

Jabučni nektari – karakteristike proizvoda i predodžbe potrošača


Zdrilić, Katarina
Jabučni nektari – karakteristike proizvoda i predodžbe potrošača, 2022., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 1206408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Jabučni nektari – karakteristike proizvoda i predodžbe potrošača
(Apple nectars – product characteristics and consumer perceptions)

Autori
Zdrilić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
15.07

Godina
2022

Stranica
45

Mentor
Koprivnjak, Olivera

Ključne riječi
jabučni nektari, udio voća, šećeri, umjetna sladila, dodatak vitamina
(apple nectars, fruit content, sugars, artificial sweeteners, addition of vitamins)

Sažetak
Nektari se proizvode od vode, šećera i voćnih sokova u različitim omjerima, a jabučni sok je jedna od najčešćih sirovina za jabučne te za nektare od više vrsta voća. Cilj rada bio je utvrditi udio voćne komponente te učestalost dodatka šećera, umjetnih sladila i vitamina u proizvodima tog tipa nektara na hrvatskom tržištu, na temelju analize popisa sastojaka. Istraživanje je provedeno u pet trgovinskih lanaca i dvije mrežne stranice od prosinca 2021. do veljače 2022., a evidentirano je 57 proizvoda (19 jabučnih nektara i 38 nektara od više vrsta voća koji sadrže i jabuku). U svim jabučnim nektarima udio voća bio je jednak propisanom minimumu (50%), a u ostalim nektarima s jabučnim sokom kretao se od 26-51%. Šećer i/ili fruktozno-glukozni sirupi bili su dodani u 67% proizvoda, a svi ostali sadržavali su barem jedno od šest zabilježenih umjetnih sladila. U nekim od proizvoda korištene su kombinacije šećera i umjetnih sladila, pa je proizvoda s umjetnim sladilima bilo ukupno 63%. Dodatak vitamina zabilježen je kod 28% proizvoda, u svim slučajevima do razine od 15% preporučenih dnevnih unosa u 100 ml. Podudarnost predodžbi hrvatskih potrošača sa stvarnim podacima o udjelu voćnih komponenti, dodatku šećera, sladila i vitamina, istražena je online upitnikom od 4. do 12. svibnja 2022. s 415 ispitanika. Realne predodžbe o udjelu voća u istraživanom tipu nektara imalo je oko 31% ispitanika. Sa stavom da većina ili svi nektari sadrže dodani šećer složilo se 88% ispitanika, realnu predodžbu o koncentraciji šećera u tim proizvodima (najčešće 10 g/200 ml) imalo je 71%, a o razini doprinosa jedne čaše preporučenom unosu šećera (7, 5-10%) samo 30% ispitanika. Stav da većina nektara istraživanog tipa sadrži umjetna sladila zauzelo je 67% ispitanika, a tek je 24% ispitanika imalo realnu predodžbu o učestalosti dodatka vitamina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Olivera Koprivnjak (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Zdrilić, Katarina
Jabučni nektari – karakteristike proizvoda i predodžbe potrošača, 2022., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Zdrilić, K. (2022) 'Jabučni nektari – karakteristike proizvoda i predodžbe potrošača', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zdrili\'{c}, Katarina}, year = {2022}, pages = {45}, keywords = {jabu\v{c}ni nektari, udio vo\'{c}a, \v{s}e\'{c}eri, umjetna sladila, dodatak vitamina}, title = {Jabu\v{c}ni nektari – karakteristike proizvoda i predod\v{z}be potro\v{s}a\v{c}a}, keyword = {jabu\v{c}ni nektari, udio vo\'{c}a, \v{s}e\'{c}eri, umjetna sladila, dodatak vitamina}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zdrili\'{c}, Katarina}, year = {2022}, pages = {45}, keywords = {apple nectars, fruit content, sugars, artificial sweeteners, addition of vitamins}, title = {Apple nectars – product characteristics and consumer perceptions}, keyword = {apple nectars, fruit content, sugars, artificial sweeteners, addition of vitamins}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font