Pregled bibliografske jedinice broj: 1206408
Jabučni nektari – karakteristike proizvoda i predodžbe potrošača
Jabučni nektari – karakteristike proizvoda i predodžbe potrošača, 2022., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 1206408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jabučni nektari – karakteristike proizvoda i
predodžbe potrošača
(Apple nectars – product characteristics and consumer
perceptions)
Autori
Zdrilić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
15.07
Godina
2022
Stranica
45
Mentor
Koprivnjak, Olivera
Ključne riječi
jabučni nektari, udio voća, šećeri, umjetna sladila, dodatak vitamina
(apple nectars, fruit content, sugars, artificial sweeteners, addition of vitamins)
Sažetak
Nektari se proizvode od vode, šećera i voćnih sokova u različitim omjerima, a jabučni sok je jedna od najčešćih sirovina za jabučne te za nektare od više vrsta voća. Cilj rada bio je utvrditi udio voćne komponente te učestalost dodatka šećera, umjetnih sladila i vitamina u proizvodima tog tipa nektara na hrvatskom tržištu, na temelju analize popisa sastojaka. Istraživanje je provedeno u pet trgovinskih lanaca i dvije mrežne stranice od prosinca 2021. do veljače 2022., a evidentirano je 57 proizvoda (19 jabučnih nektara i 38 nektara od više vrsta voća koji sadrže i jabuku). U svim jabučnim nektarima udio voća bio je jednak propisanom minimumu (50%), a u ostalim nektarima s jabučnim sokom kretao se od 26-51%. Šećer i/ili fruktozno-glukozni sirupi bili su dodani u 67% proizvoda, a svi ostali sadržavali su barem jedno od šest zabilježenih umjetnih sladila. U nekim od proizvoda korištene su kombinacije šećera i umjetnih sladila, pa je proizvoda s umjetnim sladilima bilo ukupno 63%. Dodatak vitamina zabilježen je kod 28% proizvoda, u svim slučajevima do razine od 15% preporučenih dnevnih unosa u 100 ml. Podudarnost predodžbi hrvatskih potrošača sa stvarnim podacima o udjelu voćnih komponenti, dodatku šećera, sladila i vitamina, istražena je online upitnikom od 4. do 12. svibnja 2022. s 415 ispitanika. Realne predodžbe o udjelu voća u istraživanom tipu nektara imalo je oko 31% ispitanika. Sa stavom da većina ili svi nektari sadrže dodani šećer složilo se 88% ispitanika, realnu predodžbu o koncentraciji šećera u tim proizvodima (najčešće 10 g/200 ml) imalo je 71%, a o razini doprinosa jedne čaše preporučenom unosu šećera (7, 5-10%) samo 30% ispitanika. Stav da većina nektara istraživanog tipa sadrži umjetna sladila zauzelo je 67% ispitanika, a tek je 24% ispitanika imalo realnu predodžbu o učestalosti dodatka vitamina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam