Pregled bibliografske jedinice broj: 1206238
Od poboljšanog sastava jaja do funkcionalnog proizvoda
Od poboljšanog sastava jaja do funkcionalnog proizvoda // XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 13-14 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1206238 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Od poboljšanog sastava jaja do funkcionalnog proizvoda
(From improved egg composition to a functional
product)
Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Košević, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 13-14
Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
jaja ; n-3 PUFA ; selen ; lutein ; vitamin E
(eggs ; n-3 PUFA ; selenium ; lutein ; vitamin E)
Sažetak
Jaja se smatraju “kompletnom hranom” jer sadrže esencijalne animokiseline, masne kiseline, vitamine i mikroelemente. Jaja se mogu obogatiti funkcionalnim sastojcima-nutricinima, ako se nesilice hrane smjesama u koje se dodaju pojedini funkcionalni sastojci. Cilj našeg istraživanja bio je proizvesti dizajnirana jaja obogaćena s funkcionalnim sastojcima: n-3 polinezasićenim masnim kiselinama (PUFA), selenom, vitaminom E i luteinom. Proizvod se smatra funkcionalnim ako uz osnovno prehrambeno djelovanje, dodatno utječe na jednu ili više funkcija u ljudskom organizmu, te poboljšava opće stanje organizma i/ili smanjuje rizik od razvoja određenih bolesti. Naša istraživanja su pokazala da jaja obogaćena s funkcionalnim sastojcima sadrže u žumanjcima 2, 24 puta više n-3 PUFA (ALA, EPA i DHA) u odnosu na konvencionalnih jaja. Također u odnosu na konvencionalno proizvedena jaja obogaćena jaja sadrže više selena (µg/g) u žumanjku i bjelanjku (7, 3 i 4, 63 puta više) kao i vitamina E i luteina (µg/g), čiji se sadžaj u žumanjku povećava za 1, 58 puta odnosno 8, 36 puta. Konzumacija jaja obogaćenih funkcionalnim sastojcima značajno doprinosi održavanju zdravlja ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek