Pregled bibliografske jedinice broj: 1206222
Analiza CO2 otiska različitih vrsta prehrane
Analiza CO2 otiska različitih vrsta prehrane, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
CROSBI ID: 1206222 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza CO2 otiska različitih vrsta prehrane
(Analysis of the CO2 footprint of different diets)
Autori
Maleš, Ena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
ZAGREB
Datum
18.07
Godina
2022
Stranica
24
Mentor
Jasenka Gajdoš Kljusurić
Ključne riječi
održiva prehrana ; emisija CO2 ; prehrana na biljnoj bazi ; fleksitarijanska dijeta ; meso
(sustainable diet ; CO2 emissions ; plant based diet ; flexitarian diet ; meat)
Sažetak
S obzirom na povećanu svijest o globalnom zatopljenju i crpljenju resursa, razni su načini poku-šaja smanjenja opterećenja na planet. Biljna prehrana je predstavljena kao jedna od mogućih rješenja, jer u odnosu na životinjske proizvode ima znatno nižu emisiju stakleničkih plinova koji doprinose zagrijavanju planeta. U ovom radu objašnjene su razlike u emisiji CO2 kod hrane biljnog i/ili životinjskog podrijetla. Cilj je pokazati kako isključivo biljna prehrana nije nužno i najodrživija. Analizirana su tri tipa jelovnika, ovisno o omjeru biljne i životinjske hrane prisutne u njima. Najveću emisiju CO2 imao je jelovnik u kojem dominira meso, ali najmanji onaj koji se svrstava u kategoriju fleksitarijanskog, a ne isključivo biljni. Također je korekcijama svakog jelovnika uvođenjem lokalnih i sezonskih namirnica utvrđeno smanjenje CO2 ekv za 48, 8% u fleksiterijanskom jelovniku, 38, 4% za mesni jelovnik te 9, 4% u jelovniku koji je isključivo biljni. Ovo je svakako potvrda nužne edukacije populacije kako se i malim promjenama može i korekcijom prehrambenih navika, manje opteretiti planet.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)