Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1206222

Analiza CO2 otiska različitih vrsta prehrane


Maleš, Ena
Analiza CO2 otiska različitih vrsta prehrane, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB


CROSBI ID: 1206222 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza CO2 otiska različitih vrsta prehrane
(Analysis of the CO2 footprint of different diets)

Autori
Maleš, Ena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
ZAGREB

Datum
18.07

Godina
2022

Stranica
24

Mentor
Jasenka Gajdoš Kljusurić

Ključne riječi
održiva prehrana ; emisija CO2 ; prehrana na biljnoj bazi ; fleksitarijanska dijeta ; meso
(sustainable diet ; CO2 emissions ; plant based diet ; flexitarian diet ; meat)

Sažetak
S obzirom na povećanu svijest o globalnom zatopljenju i crpljenju resursa, razni su načini poku-šaja smanjenja opterećenja na planet. Biljna prehrana je predstavljena kao jedna od mogućih rješenja, jer u odnosu na životinjske proizvode ima znatno nižu emisiju stakleničkih plinova koji doprinose zagrijavanju planeta. U ovom radu objašnjene su razlike u emisiji CO2 kod hrane biljnog i/ili životinjskog podrijetla. Cilj je pokazati kako isključivo biljna prehrana nije nužno i najodrživija. Analizirana su tri tipa jelovnika, ovisno o omjeru biljne i životinjske hrane prisutne u njima. Najveću emisiju CO2 imao je jelovnik u kojem dominira meso, ali najmanji onaj koji se svrstava u kategoriju fleksitarijanskog, a ne isključivo biljni. Također je korekcijama svakog jelovnika uvođenjem lokalnih i sezonskih namirnica utvrđeno smanjenje CO2 ekv za 48, 8% u fleksiterijanskom jelovniku, 38, 4% za mesni jelovnik te 9, 4% u jelovniku koji je isključivo biljni. Ovo je svakako potvrda nužne edukacije populacije kako se i malim promjenama može i korekcijom prehrambenih navika, manje opteretiti planet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maleš, Ena
Analiza CO2 otiska različitih vrsta prehrane, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
Maleš, E. (2022) 'Analiza CO2 otiska različitih vrsta prehrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB.
@phdthesis{phdthesis, author = {Male\v{s}, Ena}, year = {2022}, pages = {24}, keywords = {odr\v{z}iva prehrana, emisija CO2, prehrana na biljnoj bazi, fleksitarijanska dijeta, meso}, title = {Analiza CO2 otiska razli\v{c}itih vrsta prehrane}, keyword = {odr\v{z}iva prehrana, emisija CO2, prehrana na biljnoj bazi, fleksitarijanska dijeta, meso}, publisherplace = {ZAGREB} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Male\v{s}, Ena}, year = {2022}, pages = {24}, keywords = {sustainable diet, CO2 emissions, plant based diet, flexitarian diet, meat}, title = {Analysis of the CO2 footprint of different diets}, keyword = {sustainable diet, CO2 emissions, plant based diet, flexitarian diet, meat}, publisherplace = {ZAGREB} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font