Pregled bibliografske jedinice broj: 1206214
Analiza promjena prehrambenih navika studenata tijekom socijalne izolacije
Analiza promjena prehrambenih navika studenata tijekom socijalne izolacije, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
CROSBI ID: 1206214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza promjena prehrambenih navika studenata
tijekom socijalne izolacije
(Analysis of changes in eating habits of students
during social isolation)
Autori
Matea Stulić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
ZAGREB
Datum
18.07
Godina
2022
Stranica
35
Mentor
Jasenka Gajdoš Kljusurić
Ključne riječi
COVID-19 ; stres ; socijalna izolacija, prehrambene navike ; studenti
(COVID-19 ; stress ; social isolation ; eating habits ; students)
Sažetak
Proglašenjem pandemije COVID-19 (ožujak 2020.) od strane Svjetske zdravstvene organizacije, uvedene su različite epidemiološke mjere sa svrhom usporavanja širenja bolesti. Mjera ograničenog kretanja je značajno utjecala na promjenu svakodnevnog načina života i prehrambenih navika. U ovom radu je istražen utjecaj stresa na prehrambene navike studenata tijekom pan-demijskog razdoblja (n=100). Primjenom on-line upitnika prikupljeni su podaci o vrsti i količini konzumirane hrane prije i tijekom socijalne izolacije. Računati su indeksi: (i) unosa zdravih namirnica (pHD) te (ii) unosa nezdravih namirnica (nHD). Rezultati su pokazali da je prisutan porast indeksa unosa zdravih namirnica (5, 3 %) što je najviše uzrokovano povećanim unosom voća, povrća, ribe i morskih plodova, a smanjenim unosom alkohola. Istovremeno, dolazi i do porasta indeksa unosa nezdravih namirnica (12, 2 %) što je posljedica povećanog unosa slatkiša, polugotovih mesnih proizvoda i crvenog mesa. Ovi rezultati su ujedno i pokazatelj kako je od-ređena hrana percipirana kao način/mehanizam suočavanja sa stresom kako bi se poboljšalo raspoloženje i smanjili neugodni osjećaji koji rasli tijekom socijalne izolacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)