Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1206214

Analiza promjena prehrambenih navika studenata tijekom socijalne izolacije


Matea Stulić
Analiza promjena prehrambenih navika studenata tijekom socijalne izolacije, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB


CROSBI ID: 1206214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza promjena prehrambenih navika studenata tijekom socijalne izolacije
(Analysis of changes in eating habits of students during social isolation)

Autori
Matea Stulić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
ZAGREB

Datum
18.07

Godina
2022

Stranica
35

Mentor
Jasenka Gajdoš Kljusurić

Ključne riječi
COVID-19 ; stres ; socijalna izolacija, prehrambene navike ; studenti
(COVID-19 ; stress ; social isolation ; eating habits ; students)

Sažetak
Proglašenjem pandemije COVID-19 (ožujak 2020.) od strane Svjetske zdravstvene organizacije, uvedene su različite epidemiološke mjere sa svrhom usporavanja širenja bolesti. Mjera ograničenog kretanja je značajno utjecala na promjenu svakodnevnog načina života i prehrambenih navika. U ovom radu je istražen utjecaj stresa na prehrambene navike studenata tijekom pan-demijskog razdoblja (n=100). Primjenom on-line upitnika prikupljeni su podaci o vrsti i količini konzumirane hrane prije i tijekom socijalne izolacije. Računati su indeksi: (i) unosa zdravih namirnica (pHD) te (ii) unosa nezdravih namirnica (nHD). Rezultati su pokazali da je prisutan porast indeksa unosa zdravih namirnica (5, 3 %) što je najviše uzrokovano povećanim unosom voća, povrća, ribe i morskih plodova, a smanjenim unosom alkohola. Istovremeno, dolazi i do porasta indeksa unosa nezdravih namirnica (12, 2 %) što je posljedica povećanog unosa slatkiša, polugotovih mesnih proizvoda i crvenog mesa. Ovi rezultati su ujedno i pokazatelj kako je od-ređena hrana percipirana kao način/mehanizam suočavanja sa stresom kako bi se poboljšalo raspoloženje i smanjili neugodni osjećaji koji rasli tijekom socijalne izolacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matea Stulić
Analiza promjena prehrambenih navika studenata tijekom socijalne izolacije, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
Matea Stulić (2022) 'Analiza promjena prehrambenih navika studenata tijekom socijalne izolacije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB.
@phdthesis{phdthesis, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {COVID-19, stres, socijalna izolacija, prehrambene navike, studenti}, title = {Analiza promjena prehrambenih navika studenata tijekom socijalne izolacije}, keyword = {COVID-19, stres, socijalna izolacija, prehrambene navike, studenti}, publisherplace = {ZAGREB} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2022}, pages = {35}, keywords = {COVID-19, stress, social isolation, eating habits, students}, title = {Analysis of changes in eating habits of students during social isolation}, keyword = {COVID-19, stress, social isolation, eating habits, students}, publisherplace = {ZAGREB} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font