Pregled bibliografske jedinice broj: 1206099
Izolacija i identifikacija mikroorganizama prisutnih u sredstvu za odstranjivanje masnoća
Izolacija i identifikacija mikroorganizama prisutnih u sredstvu za odstranjivanje masnoća // ISC Green 2022
Osijek, Hrvatska, 2022. str. 1-1 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1206099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i identifikacija mikroorganizama prisutnih u sredstvu za odstranjivanje masnoća
(Isolation and identification of microorganisms present in the degreasing agent)
Autori
Klemar, Ana ; Miloloža, Martina ; Kučić Grgić, Dajana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
ISC Green 2022
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 02.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
izolacija ; identifikacija ; sredstvo za odmašćivanje ; bakterija ; plijesni i kvasci
(isolation ; identification ; degreasing agent ; bacteria ; molds)
Sažetak
Sredstvo za odmašćivanje trgovačkog imena Mika-bakt koje se koristi za pročišćavanje kanalizacijskih sustava, separatora masti i crpnih stanica, predstavlja vodenu otopinu enzima i mikroorganizama. Aktivni sastojci su prirodni, nepatogeni mikroorganizmi (bakterije i kvasci). Razrijeđena otopina sredstva za odmašćivanje, jer se kao takvo koristi u svakodnevici, koristila se za određivanje prisutnosti mikroorganizama. Pripremom decimalnih razrjeđenja te uzgojem mikroorganizama na hranjivom i sladnom agaru, odredio se ukupan broj živih stanica (Colony forming units, CFU) bakterija i gljiva. Nakon 24/72 sata uzgoja, izolirane su najučestalije kolonije bakterija i gljiva. Izolirane bakterije su se pročistile tehnikom iscrpljivanja te je napravljen KOH test uz bojanje po Gramu i Schaffer-Fultonu i biokemijske testove (katalaza i oksidaza test). Završni korak identifikacije bakterija je obuhvaćao primjenu API stripa. Prema API 50 CH uz API 20 E identificirana je Gram pozitivna bakterija Bacillus cereus. Izolirane kulture kvasaca i plijesni identificirane su mikroskopiranjem morfoloških karakteristika kultura te uz Bergeyev priručnik [1].
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Interdisciplinarne tehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb