Pregled bibliografske jedinice broj: 120604
Usporedba procjene nutritivne i energetske opskrbljenosti krava putem biokemijskih parametara u mlijeku i analize obroka na vlastitom gospodarstvu
Usporedba procjene nutritivne i energetske opskrbljenosti krava putem biokemijskih parametara u mlijeku i analize obroka na vlastitom gospodarstvu, 2003., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 120604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba procjene nutritivne i energetske opskrbljenosti krava putem biokemijskih parametara u mlijeku i analize obroka na vlastitom gospodarstvu
(The assessment of protein-energy status of cows with biocemical parameters in milk and comparison with nutritional meal values evaluation on my own dairy farm)
Autori
Mikec, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.03
Godina
2003
Stranica
53
Mentor
Srebočan, Emil ; Poljičak-Milas, Nina
Ključne riječi
mlječne krave; bjelančevine u mlijeku; mlječna mast; mlječnaureja;
(dairy cows; milk protein; milk fat; milk urea)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je dobivanje uvida u proteinsku i energetsku opskrbljenost mliječnih krava vlastitog gospodarstva, mjerenjem biokemijskih parametara u mlijeku te usporedba dobivenih rezultata s izračunom hranidbene vrijednosti obroka. Istraživanje je provedeno na ukupno 46 krava simentalske pasmine, tijekom četiri kontrolna obilaska, u vremenu od kraja 2001. i tijekom 2002. godine. Tijekom kontrolnih obilazaka zabilježeni su podaci o tjelesnoj težini, kondiciji, dnevnoj produkciji mlijeka, sastavu obroka te zdravstvenim problemima krava. Uzorci mlijeka za biokemijske analize uzimani su od cjelokupnog jutarnjeg podoja svake krave zasebno, a određivan je sadržaj masti i bjelančevina, koncentracija ureje te broj somatskih stanica. Za procjenu proteinske i energetske opskrbljenosti krava korištene su metoda po Scholzu i metoda po Dirksenu, a potom je izračunata hranidbena vrijednost obroka. Procjenom proteinske i energetske opskrbljenosti krava pomoću biokemijskih parametara u mlijkeu (metode po Scholzu i Dirksenu) utvrđeno je da je većina životinja u svim kontrolnim razdobljima, izuzev zadnjeg, iskazivala značajan nedostatak energije i umjereni nedostatak bjelančevina. Izračun obročne hranidbene vrijednosti pokazao je da obrok u većini slučajeva nije odgovarao proizvodnim potrebama životinja, odnosno proizvodnoj fazi, uz izražen nedostatak suhe tvari, bjelančevinski i energetski deficit. Usporedba procjene proteinske i energetske opskrbljnosti krava biokemiskim analizama sastojaka mlijeka s izračunom obročne hranidbene vrijednosti pokazala je da se rezultati bitnije ne razlikuju. Prema tome, mjerenjem biokemijskih parametara u mlijeku može se dobiti gruba slika nutritivne i energetske opskrbljenosti mlječnih krava. Isto tako, izračun hranidbene vrijednosti obroka i usporedba njegovog sastava s aktualnim potrebama organizma bitno podupire analizu i upotpunjuje sliku hranidbeno-metaboličkog statusa, a time se dobivaju smjernice za daljnje postupke u smislu korekcije ishrane sa svrhom potizanja što veće proizvodnje mlijeka i sprječavanja razvoja proizvodnih bilesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina