Pregled bibliografske jedinice broj: 1205912
Utjecaj temperature i vremena skladištenja konzumnih jaja na pokazatelje kvalitete
Utjecaj temperature i vremena skladištenja konzumnih jaja na pokazatelje kvalitete // XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb, 2022. str. 80-81 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1205912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i vremena skladištenja konzumnih jaja na pokazatelje kvalitete
(Effects of temperature and storage time on table eggs quality indicators)
Autori
Kralik, Zlata ; Radišić, Žarko ; Vendl, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb, 2022, 80-81
Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
jaja ; kokoši ; skladištenje ; temperatura ; kvaliteta
(eggs ; hens ; storage ; temperature ; quality)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bilo je utvrditi utjecaja temperature i vremena skladištenja na kvalitetu konzumnih jaja. U istraživanju su korištena jaja podrijetlom od nesilica hibridne linije Tetra SL koje su bile u 27 tjednu proizvodnje. Formirana je skupina od 40 nesilica koje su hranjene krmnom smjesom izbalansiranom na 17, 00 % sirovih proteina i 11, 60 MJ/ME/kg. Praćeni su proizvod pokazatelji kroz period od 4 tjedna. Kvaliteta jaja analizirana je dan nakon uzorkovanja, te nakon skladištenja 7 odnosno 14 dana, u hladnjaku (4°C) i na sobnoj temperaturi (21°C). Uzorkovana su jaja rezreda L (63-73g). Nesilice su vagane na početku i kraju pokusa. Masa nesilica na početku pokusa iznosila je 1947, 27 g a na kraju 1987, 25g. Konzumacija hrane po kokoši iznosila je 119, 6g a intenzitet nesivosti bio je 92%. Nakon analize jaja utvrđeno je da temperatura i vrijeme skladištenja jaja nisu utjecali na indeks oblika i čvrstoću ljuske (P>0, 05). Navedena dva efekta imala su utjecaja na smanjenje mase jaja i mase bjelanjka (P˂0, 05). Na masu žumanjka i masu ljuske utjecaj je imala interakcija temperature i vremena skladištenja jaja (P˂0, 05). Na debljinu ljuske utjecala je temperatura skladištenja, odnosno kod jaja čuvanih na sobnoj temperaturi utvrđena je deblja ljuska u odnosu na jaja čuvana u hladnjaku (P˂0, 05). Boja žumanjka bila je pod utjecajem vremena skladištenja (P˂0, 05), odnosno kod svježih jaja utvrđena je intenzivnija boja žumanjka u odnosu na skladištena jaja. Utjecaj temperature, vremena skladištenja i njihova interakcija utjecali su na povećanje vrijednosti pH bjelanjaka i žumanjaka, odnosno smanjenje vrijednosti visine bjelanjka i HJ (P˂0, 05). Utvrđen je statistički značajan utjecaj vremena analize i interakcije temperature i vremena analize na udio bjelanjka i žumanjka u jajetu (P˂0, 05), dok interakcija ispitivanih efekata utječe na udio ljuske u jajima (P˂0, 05). Zaključno se može navesti da jaja treba skladištiti u hladnjaku, dok čuvanje jaja na sobnoj temperaturi treba izbjegavati. Ukoliko je neophodno čuvanje jaja na sobnoj temperaturi, preporuka ja da to ne bude dulje od 7 dana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zlata Kralik
(autor)