Pregled bibliografske jedinice broj: 1205862
Usporedba standardne i mikrovalne metode pripreme uzoraka za određivanje profila masnih kiselina u žumanjcima jaja
Usporedba standardne i mikrovalne metode pripreme uzoraka za određivanje profila masnih kiselina u žumanjcima jaja // XIV Simpozij Peradarski dani 2022. s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2022. str. 181-186 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1205862 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba standardne i mikrovalne metode pripreme uzoraka za određivanje profila masnih kiselina u žumanjcima jaja
(Comparison of standard and microwave methods of sample preparation for determining the fatty acid profile in egg yolks)
Autori
Košević, Manuela ; Kralik, Zlata ; Galović, Olivera
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XIV Simpozij Peradarski dani 2022. s međunarodnim sudjelovanjem
/ Balenović, Mirta - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut ; Centar za peradarstvo, 2022, 181-186
Skup
XIV. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 11.05.2022. - 14.05.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
masne kiseline ; jaja ; standardna metoda ; mikrovalna ekstrakcija
(fatty acids ; eggs ; standard method ; microwave method)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utječe li način pripreme uzoraka na profil masnih kiselina u lipidima žumanjaka jaja. U istraživanju su korištene dvije metode pripreme uzoraka, standardna i mikrovalna metoda. Standardna metoda uključuje ekstrakciju masti kuhanjem uzoraka u kiseloj sredini i korištenjem organskih otapala, te hidrolizu i esterifikaciju s borovim trifluoridom (BF3) u metanolu. Mikrovalna metoda bazira se na saponifikaciji i esterifikaciji uzoraka s metanolnim otopinama lužine, odnosno kiseline, primjenom mikrovalova i visoke temperature. Navedenim metodama pripremljena su jaja dostupna na tržištu, i to konvencionalno proizvedena jaja te jaja obogaćena omega-3 masnim kiselinama. Analiza rezultata u slučaju konvencionalno proizvedenih jaja pokazala je da metoda pripreme utječe (P<0, 05) na sadržaj palmitinske (C16:0), eikozenske (C20:1), eikozadienske (C20:2 n-6), dihomo-γ-linolenske (C20:3 n-6), arahidonske (C20:4 n-6) i dokozaheksaenske (C22:6 n-3) masne kiseline, te na sadržaj ukupnih zasićenih (ZMK) i n-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina (VNMK). Kod omega-3 obogaćenih jaja metoda pripreme uzoraka utjecala je na sadržaj miristinske (C14:0), palmitinske (C16:0) (P<0, 05), eikozadienske (C20:2 n-6) (P<0, 001) i eikozatrienske (C20:3 n-6) masne kiseline (P<0, 01), te na sadržaj ukupnih ZMK (P<0, 05). Mikrovalna ekstrakcija rezultirala je većim sadržajem C14:0, C16:0 i ZMK, kod obje vrste jaja. U slučaju masnih kiselina s više od 20 C atoma efikasnija je bila standardna metoda. Mikrovalna ekstrakcija je jednostavnija, brža i ekološki prihvatljivija i potrebna su daljnja istraživanja na mikrovalnom uređaju kako bi se utvrdilo može li se modifikacijom metode postići jednaka ili bolja efikasnost ekstrakcije i u slučaju višestruko nezasićenih masnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju