Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1205803

Utjecaj sustava hranidbe na svojstva polovica i kakvoću mesa crnih slavonskih svinja


Zorinić, Ivan; Gvozdanović, Kristina; Galović, Dalida; Margeta, Polonca; Radišić, Žarko; Margeta, Vladimir
Utjecaj sustava hranidbe na svojstva polovica i kakvoću mesa crnih slavonskih svinja // Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / I. Majić, Z. Antunović (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 536-540 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1205803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sustava hranidbe na svojstva polovica i kakvoću mesa crnih slavonskih svinja
(Eff ect of feeding system on the carcass and meat quality traits of Black Slavonian pigs)

Autori
Zorinić, Ivan ; Gvozdanović, Kristina ; Galović, Dalida ; Margeta, Polonca ; Radišić, Žarko ; Margeta, Vladimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / I. Majić, Z. Antunović - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 536-540

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
svinje ; hranidba ; autohtona pasmina svinja ; kakvoća mesa
(pigs ; feeding ; autochthonous pig breed ; meat quality)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 60 životinja crne slavonske pasmine svinja uzgajanih u ekstenzivnom sustavu te podijeljenih u dvije skupine s obzirom na sustav hranidbe. Prva skupina svinja (N=30) hranjena je smjesom žitarica (50% kukuruz, 30% ječam, 10% zob, 10% soja) uz dodatak lucerne tijekom vegetacijskog razdoblja. Druga skupina svinja (N=30) hranjena je žirom tijekom zadnje faze tovnog razdoblja (90 dana). Nakon postizanja završnih težina u tovu te starosti od 20 mjeseci svinje su zaklane u komercijalnoj klaonici te su im određena svojstva polovica te parametri kakvoće mesa. Svinje hranjenje žirom tijekom zadnjeg razdoblja tova imale su deblju leđnu slaninu i leđni mišić, te također duži trup i opseg buta. Suprotno tome, svinje hranjene standardnim obrokom imale su duži but od svinja hranjenih žirom. Statistički značajna razlika je utvrđena za većinu svojstava polovica osim za debljinu mišića. Obzirom na parametre kakvoće mesa, statistički značajne razlike su zabilježene za pH24 vrijednosti izmjerene u m. semimembranosus, CIE L* vrijednost te gubitak vode određen EZ metodom. Svinje hranjene žirom su imale veći pH24 i gubitak mesnog soka, dok je veća CIE L* vrijednost boje mesa zabilježena kod svinja koje su hranjene standardnim obrocima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Zorinić, Ivan; Gvozdanović, Kristina; Galović, Dalida; Margeta, Polonca; Radišić, Žarko; Margeta, Vladimir
Utjecaj sustava hranidbe na svojstva polovica i kakvoću mesa crnih slavonskih svinja // Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / I. Majić, Z. Antunović (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 536-540 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Zorinić, I., Gvozdanović, K., Galović, D., Margeta, P., Radišić, Ž. & Margeta, V. (2022) Utjecaj sustava hranidbe na svojstva polovica i kakvoću mesa crnih slavonskih svinja. U: I. Majić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Zorini\'{c}, Ivan and Gvozdanovi\'{c}, Kristina and Galovi\'{c}, Dalida and Margeta, Polonca and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko and Margeta, Vladimir}, editor = {I. Maji\'{c}, Z.}, year = {2022}, pages = {536-540}, keywords = {svinje, hranidba, autohtona pasmina svinja, kakvo\'{c}a mesa}, title = {Utjecaj sustava hranidbe na svojstva polovica i kakvo\'{c}u mesa crnih slavonskih svinja}, keyword = {svinje, hranidba, autohtona pasmina svinja, kakvo\'{c}a mesa}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zorini\'{c}, Ivan and Gvozdanovi\'{c}, Kristina and Galovi\'{c}, Dalida and Margeta, Polonca and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko and Margeta, Vladimir}, editor = {I. Maji\'{c}, Z.}, year = {2022}, pages = {536-540}, keywords = {pigs, feeding, autochthonous pig breed, meat quality}, title = {Eff ect of feeding system on the carcass and meat quality traits of Black Slavonian pigs}, keyword = {pigs, feeding, autochthonous pig breed, meat quality}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font