Pregled bibliografske jedinice broj: 1205803
Utjecaj sustava hranidbe na svojstva polovica i kakvoću mesa crnih slavonskih svinja
Utjecaj sustava hranidbe na svojstva polovica i kakvoću mesa crnih slavonskih svinja // Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / I. Majić, Z. Antunović (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 536-540 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1205803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sustava hranidbe na svojstva polovica i
kakvoću mesa crnih slavonskih svinja
(Eff ect of feeding system on the carcass and meat
quality traits of Black Slavonian pigs)
Autori
Zorinić, Ivan ; Gvozdanović, Kristina ; Galović, Dalida ; Margeta, Polonca ; Radišić, Žarko ; Margeta, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma
/ I. Majić, Z. Antunović - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 536-540
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
svinje ; hranidba ; autohtona pasmina svinja ; kakvoća mesa
(pigs ; feeding ; autochthonous pig breed ; meat quality)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 60 životinja crne slavonske pasmine svinja uzgajanih u ekstenzivnom sustavu te podijeljenih u dvije skupine s obzirom na sustav hranidbe. Prva skupina svinja (N=30) hranjena je smjesom žitarica (50% kukuruz, 30% ječam, 10% zob, 10% soja) uz dodatak lucerne tijekom vegetacijskog razdoblja. Druga skupina svinja (N=30) hranjena je žirom tijekom zadnje faze tovnog razdoblja (90 dana). Nakon postizanja završnih težina u tovu te starosti od 20 mjeseci svinje su zaklane u komercijalnoj klaonici te su im određena svojstva polovica te parametri kakvoće mesa. Svinje hranjenje žirom tijekom zadnjeg razdoblja tova imale su deblju leđnu slaninu i leđni mišić, te također duži trup i opseg buta. Suprotno tome, svinje hranjene standardnim obrokom imale su duži but od svinja hranjenih žirom. Statistički značajna razlika je utvrđena za većinu svojstava polovica osim za debljinu mišića. Obzirom na parametre kakvoće mesa, statistički značajne razlike su zabilježene za pH24 vrijednosti izmjerene u m. semimembranosus, CIE L* vrijednost te gubitak vode određen EZ metodom. Svinje hranjene žirom su imale veći pH24 i gubitak mesnog soka, dok je veća CIE L* vrijednost boje mesa zabilježena kod svinja koje su hranjene standardnim obrocima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Dalida Galović
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Polonca Margeta
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)