Pregled bibliografske jedinice broj: 1205701
Određivanje ukupnih polifenola te indeksa posmeđenja međimurskih vina Pušipel
Određivanje ukupnih polifenola te indeksa posmeđenja međimurskih vina Pušipel, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
CROSBI ID: 1205701 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ukupnih polifenola te indeksa posmeđenja
međimurskih vina Pušipel
(Determination of total polyphenolic content and
browing index in Međimurje pušipel wines)
Autori
Pintarić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju
Mjesto
Koprivnica
Datum
14.07
Godina
2022
Stranica
25
Mentor
Šamec, Dunja
Ključne riječi
pušipel ; Međimurje ; tehnologija proizvodnje vina ; polifenoli ; indeks posmeđivanja
(pušipel ; Međimurje ; wine production technology ; polyphenoles, browning index)
Sažetak
Pušipel, (sinonim moslavec) je sorta bijelog grožđa i vina koja se smatra jednom od najvažnijih sorata za razvoj vinarstva i vinogradarstva u Međimurju. U ovom radu detaljno se opisuje izabrana sorta pušipel ; povijest proizvodnje, proizvodnja danas, tehnologija proizvodnje bijelih vina te senzorske karakteristike. U sklopu eksperimentalnog dijela određen je sastav ukupnih polifenola te indeks posmeđenja u pušipel vinima pet različitih proizvođača iz Međimurja. Među uzorcima primijećene su male razlike u sadržaju polifenola i indeksu posmeđenja što je vjerojatno rezultat različitih vinogradarskih tehnika tijekom same proizvodnje grožđa, razlike u tehnologiji proizvodnje, ali i skladištenjenju vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
UNIN--UNIN-BIOTEH-21-1-1 - Određivanje biološke aktivnosti biljnih ekstrakata i metabolita (Šamec, Dunja, UNIN ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Dunja Šamec
(mentor)