Pregled bibliografske jedinice broj: 1205552
Imunoenzimske metode u procjeni kvalitete meda i pčelinjih proizvoda
Imunoenzimske metode u procjeni kvalitete meda i pčelinjih proizvoda // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 16 (2021), 3-4; 109-114 doi:10.31895/hcptbn.16.3-4.2 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1205552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Imunoenzimske metode u procjeni kvalitete meda i
pčelinjih proizvoda
(Immunoenzyme methods in assessment of the quality of
honey and bee products)
Autori
Rotim, Karla ; Marković, Ksenija ; Vahčić, Nada
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 16
(2021), 3-4;
109-114
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
ELISA ; imunoenzimska metoda ; med ; pčelinji proizvodi
(bee products ; ELISA ; honey ; immunoenzyme method)
Sažetak
Imunoenzimska ELISA metoda (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) se istražuje u posljednje vrijeme kao brza, jednostavna i visokospecifična analitička metoda za unaprjeđenje i standardizaciju kvalitete meda i pčelinjih proizvoda. Med i pčelinji proizvodi se osim zbog nutritivne vrijednosti učestalo koriste i zbog brojnih pozitivnih bioloških učinaka, a ELISA metoda svoju primjenu u standardizaciji njihove kvalitete može pronaći kod utvrđivanja autentičnosti, botaničkog podrijetla te razlikovanja uzoraka prirodnog meda. Metoda se razvija u svrhu određivanja pčelinjih proteina i peptida, kao što su apalbumin-1 i defensin-1, a koji mogu predstavljati biljege izvornosti. Imunoenzimska ELISA metoda primjenu pronalazi i u određivanju peludi određene biljne vrste u svrhu utvrđivanja botaničkog podrijetla, te pri procjeni kvalitete određivanjem enzima, kao i u svrhu razlikovanja uzoraka prirodnog meda određivanjem specifičnih proteina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts