Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1205552

Imunoenzimske metode u procjeni kvalitete meda i pčelinjih proizvoda


Rotim, Karla; Marković, Ksenija; Vahčić, Nada
Imunoenzimske metode u procjeni kvalitete meda i pčelinjih proizvoda // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 16 (2021), 3-4; 109-114 doi:10.31895/hcptbn.16.3-4.2 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1205552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Imunoenzimske metode u procjeni kvalitete meda i pčelinjih proizvoda
(Immunoenzyme methods in assessment of the quality of honey and bee products)

Autori
Rotim, Karla ; Marković, Ksenija ; Vahčić, Nada

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 16 (2021), 3-4; 109-114

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
ELISA ; imunoenzimska metoda ; med ; pčelinji proizvodi
(bee products ; ELISA ; honey ; immunoenzyme method)

Sažetak
Imunoenzimska ELISA metoda (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) se istražuje u posljednje vrijeme kao brza, jednostavna i visokospecifična analitička metoda za unaprjeđenje i standardizaciju kvalitete meda i pčelinjih proizvoda. Med i pčelinji proizvodi se osim zbog nutritivne vrijednosti učestalo koriste i zbog brojnih pozitivnih bioloških učinaka, a ELISA metoda svoju primjenu u standardizaciji njihove kvalitete može pronaći kod utvrđivanja autentičnosti, botaničkog podrijetla te razlikovanja uzoraka prirodnog meda. Metoda se razvija u svrhu određivanja pčelinjih proteina i peptida, kao što su apalbumin-1 i defensin-1, a koji mogu predstavljati biljege izvornosti. Imunoenzimska ELISA metoda primjenu pronalazi i u određivanju peludi određene biljne vrste u svrhu utvrđivanja botaničkog podrijetla, te pri procjeni kvalitete određivanjem enzima, kao i u svrhu razlikovanja uzoraka prirodnog meda određivanjem specifičnih proteina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (autor)

Avatar Url Ksenija Marković (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Rotim, Karla; Marković, Ksenija; Vahčić, Nada
Imunoenzimske metode u procjeni kvalitete meda i pčelinjih proizvoda // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 16 (2021), 3-4; 109-114 doi:10.31895/hcptbn.16.3-4.2 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Rotim, K., Marković, K. & Vahčić, N. (2021) Imunoenzimske metode u procjeni kvalitete meda i pčelinjih proizvoda. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 16 (3-4), 109-114 doi:10.31895/hcptbn.16.3-4.2.
@article{article, author = {Rotim, Karla and Markovi\'{c}, Ksenija and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {2021}, pages = {109-114}, DOI = {10.31895/hcptbn.16.3-4.2}, keywords = {ELISA, imunoenzimska metoda, med, p\v{c}elinji proizvodi}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, doi = {10.31895/hcptbn.16.3-4.2}, volume = {16}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Imunoenzimske metode u procjeni kvalitete meda i p\v{c}elinjih proizvoda}, keyword = {ELISA, imunoenzimska metoda, med, p\v{c}elinji proizvodi} }
@article{article, author = {Rotim, Karla and Markovi\'{c}, Ksenija and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {2021}, pages = {109-114}, DOI = {10.31895/hcptbn.16.3-4.2}, keywords = {bee products, ELISA, honey, immunoenzyme method}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, doi = {10.31895/hcptbn.16.3-4.2}, volume = {16}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Immunoenzyme methods in assessment of the quality of honey and bee products}, keyword = {bee products, ELISA, honey, immunoenzyme method} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font