Pregled bibliografske jedinice broj: 1205551
Udio proteina u uzorcima meda
Udio proteina u uzorcima meda, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1205551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio proteina u uzorcima meda
(Protein content in honey samples)
Autori
Jukić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2022
Stranica
23
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
med ; metoda po Kjeldahl-u ; udio proteina
(honey ; Kjeldahl method ; protein content)
Sažetak
Određivanje specifičnih sastojaka meda kao što su proteini svoju primjenu pronalazi u svrhu kontrole njihove kvalitete, te utvrđivanja autentičnosti. Tijekom ovog istraživanja primijenjena je metoda određivanja ukupnih proteina po Kjeldahl-u, indirektno preko dušika, s ciljem određivanja udjela proteina u uzorcima (n = 15) različitih vrsta meda (kadulja, suncokret, cvjetni, amorfa, uljana repica, mandarina, heljda, kesten, lipa, bagrem, zlatošipka). Rezultati su pokazali kako se udio ukupnih proteina kretao u rasponu od 0, 13 % do 0, 69 %, pri čemu je najviši udio određen u medu heljde, a najniži u medu bagrema. Dobiveni analitički podaci mogu predstavljati doprinos u procjeni kvalitete analiziranih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)