Pregled bibliografske jedinice broj: 1205548
Imunoenzimske metode u analitici meda i pčelinjih proizvoda
Imunoenzimske metode u analitici meda i pčelinjih proizvoda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1205548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Imunoenzimske metode u analitici meda i pčelinjih
proizvoda
(Immunoenzyme methods in the analyses of honey and
bee products)
Autori
Rotim, Karla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2021
Stranica
27
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
ELISA ; imunoenzimska metoda ; med ; pčelinji proizvodi
(bee products ; ELISA ; immunoenzyme method ; honey)
Sažetak
U novije vrijeme pojavila se sve veća potreba za provođenjem različitih vrsta analiza u medu i pčelinjim proizvodima koji se, osim zbog svoje nutritivne vrijednosti, često koriste i zbog pozitivnih učinaka na zdravlje. Imunoenzimska ELISA metoda (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) svoju primjenu u analitici meda i pčelinjih proizvoda, prema podacima iz dostupne znanstvene literature, pronalazi u određivanju proteina i peptida koji potiču od pčela, kao što su apalbumin-1 i defenzin-1. Primjere primjene imunoenzimskih ELISA metoda u analitici meda predstavlja također i određivanje peludi određene biljne vrste, određivanje enzima, te određivanje specifičnih proteina u svrhu razlikovanja uzoraka prirodnog meda. Imunoenzimska ELISA metoda može predstavljati jedan od novorazvijenih načina za određivanje specifičnih sastojaka u svrhu unaprjeđenja kvalitete meda i pčelinjih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)