Pregled bibliografske jedinice broj: 1205547
Udio mliječne masti u uzorcima sira
Udio mliječne masti u uzorcima sira, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1205547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio mliječne masti u uzorcima sira
(Milk fat content in cheese samples)
Autori
Perčić, Rebeka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2020
Stranica
24
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
acidobutirometrijska metoda po Gerberu ; sušenje ; udio mliječne masti ; udio vode
(acidobutyrometric Gerber method ; drying ; milk fat content ; moisture)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja acidobutirometrijskom metodom po Gerberu te metodom sušenja određen je udio mliječne masti, odnosno udio vode/suhe tvari u devetnaest (n=19) uzoraka različitih sireva proizvedenih na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Udio mliječne masti u analiziranim uzorcima sireva kretao se u rasponu od 28, 63% do 55, 76% (prosječno 34, 79%), dok se udio vode/suhe tvari kretao u rasponu od 19, 13% do 58, 75% (prosječno 41, 05%), odnosno od 43, 09% do 80, 87% (prosječno 58, 9%). Dobiveni analitički podaci mogu predstavljati doprinos utvrđivanju zahtjeva kvalitete analiziranih proizvoda sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)