Pregled bibliografske jedinice broj: 1205546
Određivanje udjela ukupnih mineralnih tvari i proteina u uzorcima sireva
Određivanje udjela ukupnih mineralnih tvari i proteina u uzorcima sireva, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1205546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela ukupnih mineralnih tvari i
proteina u uzorcima sireva
(Determination of total mineral and protein content
in cheese samples)
Autori
Vranković, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
metoda po Kjeldahl-u ; udio mineralnih tvari ; udio proteina
(Kjeldahl method ; mineral content ; protein content)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja, metodom suhog spaljivanja te metodom po Kjeldahl-u, određen je udio ukupnih mineralnih tvari i proteina u osamnaest (n=18) uzoraka različitih sireva proizvedenih na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Udio ukupnih mineralnih tvari u analiziranim uzorcima sireva (n=18) kretao se u rasponu od 2, 07% do 5, 52% (prosječno 3, 54%), dok se udio ukupnih proteina u analiziranim uzorcima sireva (n=18) kretao u rasponu od 13, 29% do 33, 75% (prosječno 25, 33%). Dobiveni podaci mogu predstavljati doprinos utvrđivanju parametara kvalitete analiziranih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)