Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1205542

Primjena testova sklonosti u senzorskoj procjeni meda


Bakir, Lara
Primjena testova sklonosti u senzorskoj procjeni meda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1205542 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena testova sklonosti u senzorskoj procjeni meda
(Affective testing in sensory evaluation of honey)

Autori
Bakir, Lara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.12

Godina
2020

Stranica
47

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
med ; test preferencije ; test prihvaćanja ; testovi sklonosti ; senzorska analiza
(acceptance test ; affective tests ; honey ; preference test ; sensory analysis)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je testovima sklonosti (testom prihvaćanja uz primjenu 9-bodovne hedonističke skale te testom preferencije) procijeniti sklonost potrošača (N = 70) prema uzorcima meda nabavljenim direktno od proizvođača te uzorcima meda nabavljenim u trgovačkim lancima, također senzorski analizirati uzorke meda procjenom od strane senzorskih analitičara (N = 5) te usporediti dobivene rezultate za različite vrste meda (medljikovac, bagrem, lipa, cvjetni i kadulja). Rezultati procjene sklonosti potrošača (N = 70), dobiveni pomoću dvaju testova sklonosti, pokazuju kako su med kadulje iz trgovačkog lanca (K-T) i med medljikovac iz trgovačkog lanca (M-T), koji su postigli najviše stupnjeve sviđanja, ujedno i više preferirani od strane potrošača u odnosu na iste vrste uzoraka nabavljene direktno od proizvođača. Također, cvjetni med nabavljen iz trgovačkih lanaca (C-T) više je preferiran od strane potrošača u odnosu na cvjetni med nabavljen direktno od proizvođača (C-P), a koji je od strane potrošača postigao najniže stupnjeve sviđanja. Senzorski analitičari u slučaju uzoraka meda nabavljenih u trgovačkim lancima ističu samo med bagrema (B-T), te za razliku od potrošača najviše ocjene za većinu senzorskih svojstava dodjeljuju uzorcima meda nabavljenim direktno od proizvođača i to u slučaju meda medljikovca (M-P) i meda lipe (L-P).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bakir, Lara
Primjena testova sklonosti u senzorskoj procjeni meda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bakir, L. (2020) 'Primjena testova sklonosti u senzorskoj procjeni meda', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bakir, Lara}, year = {2020}, pages = {47}, keywords = {med, test preferencije, test prihva\'{c}anja, testovi sklonosti, senzorska analiza}, title = {Primjena testova sklonosti u senzorskoj procjeni meda}, keyword = {med, test preferencije, test prihva\'{c}anja, testovi sklonosti, senzorska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bakir, Lara}, year = {2020}, pages = {47}, keywords = {acceptance test, affective tests, honey, preference test, sensory analysis}, title = {Affective testing in sensory evaluation of honey}, keyword = {acceptance test, affective tests, honey, preference test, sensory analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font