Pregled bibliografske jedinice broj: 1205542
Primjena testova sklonosti u senzorskoj procjeni meda
Primjena testova sklonosti u senzorskoj procjeni meda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1205542 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena testova sklonosti u senzorskoj procjeni
meda
(Affective testing in sensory evaluation of honey)
Autori
Bakir, Lara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.12
Godina
2020
Stranica
47
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
med ; test preferencije ; test prihvaćanja ; testovi sklonosti ; senzorska analiza
(acceptance test ; affective tests ; honey ; preference test ; sensory analysis)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je testovima sklonosti (testom prihvaćanja uz primjenu 9-bodovne hedonističke skale te testom preferencije) procijeniti sklonost potrošača (N = 70) prema uzorcima meda nabavljenim direktno od proizvođača te uzorcima meda nabavljenim u trgovačkim lancima, također senzorski analizirati uzorke meda procjenom od strane senzorskih analitičara (N = 5) te usporediti dobivene rezultate za različite vrste meda (medljikovac, bagrem, lipa, cvjetni i kadulja). Rezultati procjene sklonosti potrošača (N = 70), dobiveni pomoću dvaju testova sklonosti, pokazuju kako su med kadulje iz trgovačkog lanca (K-T) i med medljikovac iz trgovačkog lanca (M-T), koji su postigli najviše stupnjeve sviđanja, ujedno i više preferirani od strane potrošača u odnosu na iste vrste uzoraka nabavljene direktno od proizvođača. Također, cvjetni med nabavljen iz trgovačkih lanaca (C-T) više je preferiran od strane potrošača u odnosu na cvjetni med nabavljen direktno od proizvođača (C-P), a koji je od strane potrošača postigao najniže stupnjeve sviđanja. Senzorski analitičari u slučaju uzoraka meda nabavljenih u trgovačkim lancima ističu samo med bagrema (B-T), te za razliku od potrošača najviše ocjene za većinu senzorskih svojstava dodjeljuju uzorcima meda nabavljenim direktno od proizvođača i to u slučaju meda medljikovca (M-P) i meda lipe (L-P).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)