Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1205397

Preferencije potrošača prilikom kupnje suhomesnatih proizvoda


Januš, Tea; Lončarić, Ružica; Kristić, Jelena; Sudarić, Tihana; Bencarić, Lucija; Jelić Milković, Sanja
Preferencije potrošača prilikom kupnje suhomesnatih proizvoda // Agroeconomia Croatica, 12 (2022), 1; 12-20 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1205397 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Preferencije potrošača prilikom kupnje suhomesnatih proizvoda
(Consumer purchasing preferences for cured meat products)

Autori
Januš, Tea ; Lončarić, Ružica ; Kristić, Jelena ; Sudarić, Tihana ; Bencarić, Lucija ; Jelić Milković, Sanja

Izvornik
Agroeconomia Croatica (1333-2422) 12 (2022), 1; 12-20

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Osječko-baranjska županija ; potrošači ; intrinzične i ekstrinzične karakteristike suhomesnatih proizvoda
(Osijek-Baranja County ; consumers ; intrinsic and extrinsic characteristics of cured meat products)

Sažetak
U današnje vrijeme nije bitno proizvesti samo što veće količine proizvoda nego i poznavati specifične prehrambene i kupovne potrebe potrošača kako bi se proizvodi mogli pravilno pozicionirati na tržištu. U cilju utvrđivanja čimbenika koje potrošači uzimaju u obzir prilikom kupovine suhomesnatih proizvoda te identificiranja mogućih razlika u njihovim preferencijama s obzirom na različite sociodemografske varijable, provedeno je online anketno istraživanje na uzorku od 889 ispitanika s područja Osječko-baranjske županije. Rezultati istraživanja pokazali su da su ispitanicima prilikom kupnje suhomesnatih proizvoda najvažniji okus (x̄ = 4, 67), miris (x̄ = 4, 50), boja (x̄ = 4, 12), i način proizvodnje suhomesnatih proizvoda (x̄ = 4, 10). Na temelju rezultata Mann-Whitney i Kruskal-Wallis testa utvrđene su različitosti u stavovima ispitanika o važnosti pojedinih činitelja prilikom kupnje suhomesnatih proizvoda prema spolu, obrazovanju i ekonomskom statusu obitelji. Primjenom klaster analize ispitanicu su podijeljeni u tri klastera. Ispitanicima u sva tri klastera okus i miris suhomesnatih proizvoda pokazali su se važnima. Međutim, ispitanici u prvome klasteru više obraćaju pažnju na cijenu suhomesnatih proizvoda za razliku od ispitanika u drugome klasteru koji više vrednuju boju i način proizvodnje suhomesnatih proizvoda dok je ispitanicima u trećemu klasteru najvažnije porijeklo i da su suhomesnati proizvodi proizvedeni s domaćom crvenom paprikom i češnjakom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

haed.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Januš, Tea; Lončarić, Ružica; Kristić, Jelena; Sudarić, Tihana; Bencarić, Lucija; Jelić Milković, Sanja
Preferencije potrošača prilikom kupnje suhomesnatih proizvoda // Agroeconomia Croatica, 12 (2022), 1; 12-20 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Januš, T., Lončarić, R., Kristić, J., Sudarić, T., Bencarić, L. & Jelić Milković, S. (2022) Preferencije potrošača prilikom kupnje suhomesnatih proizvoda. Agroeconomia Croatica, 12 (1), 12-20.
@article{article, author = {Janu\v{s}, Tea and Lon\v{c}ari\'{c}, Ru\v{z}ica and Kristi\'{c}, Jelena and Sudari\'{c}, Tihana and Bencari\'{c}, Lucija and Jeli\'{c} Milkovi\'{c}, Sanja}, year = {2022}, pages = {12-20}, keywords = {Osje\v{c}ko-baranjska \v{z}upanija, potro\v{s}a\v{c}i, intrinzi\v{c}ne i ekstrinzi\v{c}ne karakteristike suhomesnatih proizvoda}, journal = {Agroeconomia Croatica}, volume = {12}, number = {1}, issn = {1333-2422}, title = {Preferencije potro\v{s}a\v{c}a prilikom kupnje suhomesnatih proizvoda}, keyword = {Osje\v{c}ko-baranjska \v{z}upanija, potro\v{s}a\v{c}i, intrinzi\v{c}ne i ekstrinzi\v{c}ne karakteristike suhomesnatih proizvoda} }
@article{article, author = {Janu\v{s}, Tea and Lon\v{c}ari\'{c}, Ru\v{z}ica and Kristi\'{c}, Jelena and Sudari\'{c}, Tihana and Bencari\'{c}, Lucija and Jeli\'{c} Milkovi\'{c}, Sanja}, year = {2022}, pages = {12-20}, keywords = {Osijek-Baranja County, consumers, intrinsic and extrinsic characteristics of cured meat products}, journal = {Agroeconomia Croatica}, volume = {12}, number = {1}, issn = {1333-2422}, title = {Consumer purchasing preferences for cured meat products}, keyword = {Osijek-Baranja County, consumers, intrinsic and extrinsic characteristics of cured meat products} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font