Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1205198

Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda obogaćenih biološki aktivnim tvarima


Djurkin Kušec, Ivona; Gvozdanović, Kristina; Kralik, Zlata; Radišić, Žarko; Košević, Manuela; Kralik, Gordana
Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda obogaćenih biološki aktivnim tvarima // Zbornik sažetaka XXVII. Međunarodnog savjetovanja Krmiva / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 86-87 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1205198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda obogaćenih biološki aktivnim tvarima
(Nutrigenomic aspects of poultry products enriched with biologicaly active substances)

Autori
Djurkin Kušec, Ivona ; Gvozdanović, Kristina ; Kralik, Zlata ; Radišić, Žarko ; Košević, Manuela ; Kralik, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XXVII. Međunarodnog savjetovanja Krmiva / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 86-87

Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
meso ; biološki aktivne tvari ; genska ekspresija ; nutrigenomika
(meat ; biologically active compound ; gene expression ; nutrigenomics)

Sažetak
Potrošači danas zahtijevaju hranu koja neće samo zadovoljavati njihove nutritivne potrebe, već imati i pozitivan učinak na njihovo zdravlje. Stoga su danas napori stočarske proizvodnje usmjereni na uzgoj životinja na način da njihovi proizvodi budu dovoljno kvalitetni, higijenski ispravni, ali i da doprinose očuvanju zdravlja potrošača. Optimizacija i manipulacija hranidbe domaćih životinja utječe na njihova proizvodna svojstva, poput rasta, kvalitete finalnog proizvoda i zdravlja životinja, no uporabom različitih hranidbenih strategija može se dobiti i proizvod koji će u odnosu na konvencionalan imati i određeni pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Uporabu takvih strategija, kao i njihov kratkoročni i dugoročni učinak na organizam životinje potrebno je detaljno proučiti, a alate koji nam to omogućuju daje upravo nutrigenomika. Nutrigenomika je relativno nova grana u nizu „omics“ znanosti kojom je moguće utvrditi kako promjene u hranidbi životinje mogu utjecati na aktivnost pojedinih gena u njenu organizmu. Informacije prikupljene ovim putem omogućavaju bolje razumijevanje hrane i hranidbe dajući detaljni uvid u načine djelovanja biološki aktivnih tvari te utjecaj njihovih pojedinih koncentracija i oblika na organizam, omogućavajući na taj način njihovu optimizaciju u cilju dobivanja kvalitetnog proizvoda s pozitivnim utjecajem na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Djurkin Kušec, Ivona; Gvozdanović, Kristina; Kralik, Zlata; Radišić, Žarko; Košević, Manuela; Kralik, Gordana
Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda obogaćenih biološki aktivnim tvarima // Zbornik sažetaka XXVII. Međunarodnog savjetovanja Krmiva / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 86-87 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
Djurkin Kušec, I., Gvozdanović, K., Kralik, Z., Radišić, Ž., Košević, M. & Kralik, G. (2022) Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda obogaćenih biološki aktivnim tvarima. U: Antunović, Z. & Janječić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka XXVII. Međunarodnog savjetovanja Krmiva.
@article{article, author = {Djurkin Ku\v{s}ec, Ivona and Gvozdanovi\'{c}, Kristina and Kralik, Zlata and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko and Ko\v{s}evi\'{c}, Manuela and Kralik, Gordana}, year = {2022}, pages = {86-87}, keywords = {meso, biolo\v{s}ki aktivne tvari, genska ekspresija, nutrigenomika}, title = {Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda oboga\'{c}enih biolo\v{s}ki aktivnim tvarima}, keyword = {meso, biolo\v{s}ki aktivne tvari, genska ekspresija, nutrigenomika}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Djurkin Ku\v{s}ec, Ivona and Gvozdanovi\'{c}, Kristina and Kralik, Zlata and Radi\v{s}i\'{c}, \v{Z}arko and Ko\v{s}evi\'{c}, Manuela and Kralik, Gordana}, year = {2022}, pages = {86-87}, keywords = {meat, biologically active compound, gene expression, nutrigenomics}, title = {Nutrigenomic aspects of poultry products enriched with biologicaly active substances}, keyword = {meat, biologically active compound, gene expression, nutrigenomics}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font