Pregled bibliografske jedinice broj: 1205198
Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda obogaćenih biološki aktivnim tvarima
Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda obogaćenih biološki aktivnim tvarima // Zbornik sažetaka XXVII. Međunarodnog savjetovanja Krmiva / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 86-87 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1205198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda obogaćenih biološki aktivnim tvarima
(Nutrigenomic aspects of poultry products enriched with biologicaly active substances)
Autori
Djurkin Kušec, Ivona ; Gvozdanović, Kristina ; Kralik, Zlata ; Radišić, Žarko ; Košević, Manuela ; Kralik, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXVII. Međunarodnog savjetovanja Krmiva
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 86-87
Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
meso ; biološki aktivne tvari ; genska ekspresija ; nutrigenomika
(meat ; biologically active compound ; gene expression ; nutrigenomics)
Sažetak
Potrošači danas zahtijevaju hranu koja neće samo zadovoljavati njihove nutritivne potrebe, već imati i pozitivan učinak na njihovo zdravlje. Stoga su danas napori stočarske proizvodnje usmjereni na uzgoj životinja na način da njihovi proizvodi budu dovoljno kvalitetni, higijenski ispravni, ali i da doprinose očuvanju zdravlja potrošača. Optimizacija i manipulacija hranidbe domaćih životinja utječe na njihova proizvodna svojstva, poput rasta, kvalitete finalnog proizvoda i zdravlja životinja, no uporabom različitih hranidbenih strategija može se dobiti i proizvod koji će u odnosu na konvencionalan imati i određeni pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Uporabu takvih strategija, kao i njihov kratkoročni i dugoročni učinak na organizam životinje potrebno je detaljno proučiti, a alate koji nam to omogućuju daje upravo nutrigenomika. Nutrigenomika je relativno nova grana u nizu „omics“ znanosti kojom je moguće utvrditi kako promjene u hranidbi životinje mogu utjecati na aktivnost pojedinih gena u njenu organizmu. Informacije prikupljene ovim putem omogućavaju bolje razumijevanje hrane i hranidbe dajući detaljni uvid u načine djelovanja biološki aktivnih tvari te utjecaj njihovih pojedinih koncentracija i oblika na organizam, omogućavajući na taj način njihovu optimizaciju u cilju dobivanja kvalitetnog proizvoda s pozitivnim utjecajem na ljudsko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Zlata Kralik
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Manuela Košević
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)