Pregled bibliografske jedinice broj: 1205128
ENERGETSKA SVOJSTVA BIOMASE VAŽNIJIH ŽITARICA U RH
ENERGETSKA SVOJSTVA BIOMASE VAŽNIJIH ŽITARICA U RH // Zbornik sažetaka 27. Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2022. str. 62-63 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1205128 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ENERGETSKA SVOJSTVA BIOMASE VAŽNIJIH ŽITARICA U RH
(ENERGY PROPERTIES OF IMPORTANT CEREALS BIOMASS IN
CROATIA)
Autori
Matin, Ana ; Majdak, Tugomir, Krička, Tajana ; Bilandžija, Nikola ; Jurišić, Vanja ; Grubor, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 27. Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2022
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2022, 62-63
Skup
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2022. - 03.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ratarska biomasa, energetske vrijednosti
(crop biomass, energy properties)
Sažetak
Definiranjem „Novog zelenog plana“ (2020. godina) Europske unije potražnja za poljoprivrednom biomasom biti će sve veća. Istovremeno u klimatskim promjenama poljoprivreda je definirana kao jedna od najranjivijih sektora. Kako prehrambeni i neprehrambeni lanac u potpunosti bi bili kompatibilni pojam „održiva biomasa“ svakim danom je sve značajnija. Cilj ovog rada je utvrditi energetska svojstva biomase kukuruza, pšenice i ječma. Istraživanja su obuhvatila negoriva svojstva (vlaga, pepeo, fiksirani ugljik, koks i dušik), goriva svojstva (ugljik, vodik, sumpor, kisik i hlapiva tvar), lignocelulozni sastav (celuloza, hemiceluloza i lignin) te ogrjevnu vrijednost (gornju i donju). Dobiveni rezultati ukazuju da količina pepela kao najvažniji indikator negorivih tvari je najbolji kod pšenice, a najlošiji kod ječma. Isto tako ugljik i sumpor kod gorivih tvari su najbolji kod kukuruza, dok kod pšenice odnosno ječma su lošiji. Ogrjevne vrijednosti su približno jednake za sve tri kulture, a lignocelulozni sastav ukazuje da se sve tri kulture mogu koristiti za proizvodnju prije svega tekućih goriva, ali i krutih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.05.1.1.02.0016 - Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu (Krička, Tajana; Vican, Dijana; Bischof, Sandra, EK - KK.05.1.1.02) ( CroRIS)