Pregled bibliografske jedinice broj: 1205058
Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biološka aktivnost i upotreba
Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biološka aktivnost i upotreba, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
CROSBI ID: 1205058 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav ,
biološka aktivnost i upotreba
(Nettle (Urtica dioica L.): chemical composition,
biological activity and uses)
Autori
Jelušić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju
Mjesto
Koprivnica
Datum
11.07
Godina
2022
Stranica
30
Mentor
Šamec, Dunja
Ključne riječi
kopriva ; Urtica dioica L. ; čaj ; tinktura ; tjestenina ; čokolada
(nettle ; Urtica dioica L. ; tea ; tincture ; pasta ; chocolate)
Sažetak
Kopriva (Urtica dioica L.) je jednogodišnja biljka koja raste uglavnom samoniklo. Poznata je njena primjena u tradicionalnoj medicini i kulinarstvu različitih zemalja, no zbog svog sadržaja bioaktivnih komponenti upotrebljava se i u raznim industrijama. U ovom radu dati je prikaz kemijskog sastava koprive koji se odnosi na sastav mikro i makronutrijenata te fitokemikalija. Zbog sadržaja tih komponenti ekstrakti koprive pokazuju biološku aktivnost te pozitivne učinke na ljudsko zdravlje koji su također prikazani u radu. Komponente koje su odgovorne za to pozitivno djelovanje su iz skupine flavonoida koje se nalaze u nadzemnom dijelu te lektin koji se nalazi u korijenu koprive. Upravo zbog sadržaja tih bioaktivnih komponenti kopriva se koristi, osim u gastronomiji, u farmaceutskoj industriji, agronomiji i prehrambenoj industriji. U radu je dati prikaz pripravaka koprive koji se koriste u farmaceutici kao što su čaj i tinkture. Prikazana su razna jela od koprive koja su vezana uz gastronomiju raznih kultura, ali i različiti funkcionalni konditorski i pekarski proizvodi od koprive.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
UNIN--UNIN-BIOTEH-21-1-1 - Određivanje biološke aktivnosti biljnih ekstrakata i metabolita (Šamec, Dunja, UNIN ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Dunja Šamec
(mentor)