Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1205058

Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biološka aktivnost i upotreba


Jelušić, Valentina
Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biološka aktivnost i upotreba, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica


CROSBI ID: 1205058 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biološka aktivnost i upotreba
(Nettle (Urtica dioica L.): chemical composition, biological activity and uses)

Autori
Jelušić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju

Mjesto
Koprivnica

Datum
11.07

Godina
2022

Stranica
30

Mentor
Šamec, Dunja

Ključne riječi
kopriva ; Urtica dioica L. ; čaj ; tinktura ; tjestenina ; čokolada
(nettle ; Urtica dioica L. ; tea ; tincture ; pasta ; chocolate)

Sažetak
Kopriva (Urtica dioica L.) je jednogodišnja biljka koja raste uglavnom samoniklo. Poznata je njena primjena u tradicionalnoj medicini i kulinarstvu različitih zemalja, no zbog svog sadržaja bioaktivnih komponenti upotrebljava se i u raznim industrijama. U ovom radu dati je prikaz kemijskog sastava koprive koji se odnosi na sastav mikro i makronutrijenata te fitokemikalija. Zbog sadržaja tih komponenti ekstrakti koprive pokazuju biološku aktivnost te pozitivne učinke na ljudsko zdravlje koji su također prikazani u radu. Komponente koje su odgovorne za to pozitivno djelovanje su iz skupine flavonoida koje se nalaze u nadzemnom dijelu te lektin koji se nalazi u korijenu koprive. Upravo zbog sadržaja tih bioaktivnih komponenti kopriva se koristi, osim u gastronomiji, u farmaceutskoj industriji, agronomiji i prehrambenoj industriji. U radu je dati prikaz pripravaka koprive koji se koriste u farmaceutici kao što su čaj i tinkture. Prikazana su razna jela od koprive koja su vezana uz gastronomiju raznih kultura, ali i različiti funkcionalni konditorski i pekarski proizvodi od koprive.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
UNIN--UNIN-BIOTEH-21-1-1 - Određivanje biološke aktivnosti biljnih ekstrakata i metabolita (Šamec, Dunja, UNIN ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica

Profili:

Avatar Url Dunja Šamec (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.unin.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jelušić, Valentina
Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biološka aktivnost i upotreba, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
Jelušić, V. (2022) 'Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biološka aktivnost i upotreba', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jelu\v{s}i\'{c}, Valentina}, year = {2022}, pages = {30}, keywords = {kopriva, Urtica dioica L., \v{c}aj, tinktura, tjestenina, \v{c}okolada}, title = {Kopriva (Urtica dioica L.): kemijski sastav , biolo\v{s}ka aktivnost i upotreba}, keyword = {kopriva, Urtica dioica L., \v{c}aj, tinktura, tjestenina, \v{c}okolada}, publisherplace = {Koprivnica} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jelu\v{s}i\'{c}, Valentina}, year = {2022}, pages = {30}, keywords = {nettle, Urtica dioica L., tea, tincture, pasta, chocolate}, title = {Nettle (Urtica dioica L.): chemical composition, biological activity and uses}, keyword = {nettle, Urtica dioica L., tea, tincture, pasta, chocolate}, publisherplace = {Koprivnica} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font