Pregled bibliografske jedinice broj: 1205052
Paprena metvica (Mentha piperita L.): botaničke karakteristike, uzgoj, biološka aktivnost i upotreba
Paprena metvica (Mentha piperita L.): botaničke karakteristike, uzgoj, biološka aktivnost i upotreba, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
CROSBI ID: 1205052 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Paprena metvica (Mentha piperita L.): botaničke
karakteristike, uzgoj, biološka aktivnost i upotreba
(Peppermint (Mentha piperita L.): botanic
characteristic, cultivation, biological activity
and uses)
Autori
Jaković, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju
Mjesto
Koprivnica
Datum
11.07
Godina
2022
Stranica
34
Mentor
Šamec, Dunja
Ključne riječi
paprena metvica (Mentha piperita L.) ; fitokemikalije ; prehrambena industrija ; antioksidacijska svojstva ; antimikrobna svojstva
(Peppermint (Mentha piperita L.) ; specialized plant metabolites with biological activity ; food industry ; antioxidant properties ; antimicrobial properties)
Sažetak
Paprena metvica (Mentha piperita L.) je višegodišnja i aromatična biljka iz porodice Lamiaceae. Zbog sadržaja aromatičnih spojeva i fitokemikalija koji pokazuju biološku aktivnost našla je primjenu u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Cilj ovog rada bio je dati sažeti prikaz botaničkih karakteristika, biološke aktivnosti te upotrebe paprene metvice s naglaskom na prehrambenu industriju. U prvom dijelu rada dat je prikaz botaničkih karakteristika, agrotehnika te uvjeta branja paprene metvice. Nadalje dan je prikaz fitokemikalija prisutnih u paprenoj metvici koji joj daju karakteristična organoleptička i bioaktivna svojstva, posebice antioksidacijska i antimikrobna. U različitim industrijama paprena metvica može se koristiti kao dodatak gdje se dodaju svježi ili sušeni listovi, no često se primjenjuje i u obliku ekstrakata i eteričnih ulja čiji je način pripreme također opisan u ovom radu. U posljednjem dijelu rada poseban je naglasak stavljen na primjenu paprene metvice u prehrambenoj industriji kao prirodnog aditiva zbog antioksidacijskog ili antimikrobnog učinka ili pak kao začina koji daje okus i miris, ali i funkcionalna svojstva proizvodima konditorske industrije ili pak osvježavajućim i alkoholnim pićima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
UNIN--UNIN-BIOTEH-21-1-1 - Određivanje biološke aktivnosti biljnih ekstrakata i metabolita (Šamec, Dunja, UNIN ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Dunja Šamec
(mentor)