Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1205052

Paprena metvica (Mentha piperita L.): botaničke karakteristike, uzgoj, biološka aktivnost i upotreba


Jaković, Martina
Paprena metvica (Mentha piperita L.): botaničke karakteristike, uzgoj, biološka aktivnost i upotreba, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica


CROSBI ID: 1205052 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Paprena metvica (Mentha piperita L.): botaničke karakteristike, uzgoj, biološka aktivnost i upotreba
(Peppermint (Mentha piperita L.): botanic characteristic, cultivation, biological activity and uses)

Autori
Jaković, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju

Mjesto
Koprivnica

Datum
11.07

Godina
2022

Stranica
34

Mentor
Šamec, Dunja

Ključne riječi
paprena metvica (Mentha piperita L.) ; fitokemikalije ; prehrambena industrija ; antioksidacijska svojstva ; antimikrobna svojstva
(Peppermint (Mentha piperita L.) ; specialized plant metabolites with biological activity ; food industry ; antioxidant properties ; antimicrobial properties)

Sažetak
Paprena metvica (Mentha piperita L.) je višegodišnja i aromatična biljka iz porodice Lamiaceae. Zbog sadržaja aromatičnih spojeva i fitokemikalija koji pokazuju biološku aktivnost našla je primjenu u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Cilj ovog rada bio je dati sažeti prikaz botaničkih karakteristika, biološke aktivnosti te upotrebe paprene metvice s naglaskom na prehrambenu industriju. U prvom dijelu rada dat je prikaz botaničkih karakteristika, agrotehnika te uvjeta branja paprene metvice. Nadalje dan je prikaz fitokemikalija prisutnih u paprenoj metvici koji joj daju karakteristična organoleptička i bioaktivna svojstva, posebice antioksidacijska i antimikrobna. U različitim industrijama paprena metvica može se koristiti kao dodatak gdje se dodaju svježi ili sušeni listovi, no često se primjenjuje i u obliku ekstrakata i eteričnih ulja čiji je način pripreme također opisan u ovom radu. U posljednjem dijelu rada poseban je naglasak stavljen na primjenu paprene metvice u prehrambenoj industriji kao prirodnog aditiva zbog antioksidacijskog ili antimikrobnog učinka ili pak kao začina koji daje okus i miris, ali i funkcionalna svojstva proizvodima konditorske industrije ili pak osvježavajućim i alkoholnim pićima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
UNIN--UNIN-BIOTEH-21-1-1 - Određivanje biološke aktivnosti biljnih ekstrakata i metabolita (Šamec, Dunja, UNIN ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica

Profili:

Avatar Url Dunja Šamec (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.unin.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jaković, Martina
Paprena metvica (Mentha piperita L.): botaničke karakteristike, uzgoj, biološka aktivnost i upotreba, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
Jaković, M. (2022) 'Paprena metvica (Mentha piperita L.): botaničke karakteristike, uzgoj, biološka aktivnost i upotreba', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakovi\'{c}, Martina}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {paprena metvica (Mentha piperita L.), fitokemikalije, prehrambena industrija, antioksidacijska svojstva, antimikrobna svojstva}, title = {Paprena metvica (Mentha piperita L.): botani\v{c}ke karakteristike, uzgoj, biolo\v{s}ka aktivnost i upotreba}, keyword = {paprena metvica (Mentha piperita L.), fitokemikalije, prehrambena industrija, antioksidacijska svojstva, antimikrobna svojstva}, publisherplace = {Koprivnica} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakovi\'{c}, Martina}, year = {2022}, pages = {34}, keywords = {Peppermint (Mentha piperita L.), specialized plant metabolites with biological activity, food industry, antioxidant properties, antimicrobial properties}, title = {Peppermint (Mentha piperita L.): botanic characteristic, cultivation, biological activity and uses}, keyword = {Peppermint (Mentha piperita L.), specialized plant metabolites with biological activity, food industry, antioxidant properties, antimicrobial properties}, publisherplace = {Koprivnica} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font