Pregled bibliografske jedinice broj: 1204885
Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata)
Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata) // 57. HRVATSKI I 17. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA 57th CROATIAN AND 17th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska: Grafika Osijek, 2022. str. 242-246 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1204885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata)
(Influence of hybrid drying on physical properties of „Cucurbita moschata“squash)
Autori
Dujmić, Filip ; Karlović Sven ; Dujmić Sandra ; Badanjak Sabolović, Marija ; Pejković Prekslavec, Matija ; Brnčić, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
57. HRVATSKI I 17. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA 57th CROATIAN AND 17th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - : Grafika Osijek, 2022, 242-246
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
boja i vlažnost ploda, vakuum sušenje, temperatura, tlak i vrijeme sušenja
(color and humidity, vacuum drying, temperature, pressure, drying time)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj parametara sušenja (temperatura, vrijeme sušenja i tlak) na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve, boju i vlažnost, odnosno gubitak mase mesa (mezokarp) ploda tijekom sušenja u kondukcijskoj vakuum sušari. Smanjenje tlaka u sustavu i povećanje temperature značajno utječu na brzinu sušenja i konačnu vlažnost uzoraka, pri čemu je postignuta razlika u smanjenju vlažnosti uzoraka od 6, 9 puta. Porast temperature ima nepoželjne uočljive, a smanjenje tlaka slabo uočljive do uočljive promjene u boji (∆E*) mesa ploda muškatne tikve. Povećanjem temperature s 40 na 70 °C uz smanjenje tlaka od atmosferskog na 50 mbar pri vremenu sušenja od 300 minuta dolazi do značajne razlike u vrijednosti ∆E*, odnosno vrlo uočljive razlike u boji sa 6, 60 na 13, 43 (d∆E*=6, 83). Temperatura sušenja od 70 oC pri 1 bar uz vrijeme sušenja od 120 min pokazala se optimalnom za postizanje vlažnosti od 16, 40 % uz promjenu boje ∆E* od 4, 03.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-9750 - Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda (HYDRYBY) (Brnčić, Mladen, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Badanjak Sabolović
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Filip Dujmić
(autor)