Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1204885

Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata)


Dujmić, Filip; Karlović Sven; Dujmić Sandra; Badanjak Sabolović, Marija; Pejković Prekslavec, Matija; Brnčić, Mladen
Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata) // 57. HRVATSKI I 17. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA 57th CROATIAN AND 17th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska: Grafika Osijek, 2022. str. 242-246 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1204885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata)
(Influence of hybrid drying on physical properties of „Cucurbita moschata“squash)

Autori
Dujmić, Filip ; Karlović Sven ; Dujmić Sandra ; Badanjak Sabolović, Marija ; Pejković Prekslavec, Matija ; Brnčić, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
57. HRVATSKI I 17. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA 57th CROATIAN AND 17th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - : Grafika Osijek, 2022, 242-246

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
boja i vlažnost ploda, vakuum sušenje, temperatura, tlak i vrijeme sušenja
(color and humidity, vacuum drying, temperature, pressure, drying time)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj parametara sušenja (temperatura, vrijeme sušenja i tlak) na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve, boju i vlažnost, odnosno gubitak mase mesa (mezokarp) ploda tijekom sušenja u kondukcijskoj vakuum sušari. Smanjenje tlaka u sustavu i povećanje temperature značajno utječu na brzinu sušenja i konačnu vlažnost uzoraka, pri čemu je postignuta razlika u smanjenju vlažnosti uzoraka od 6, 9 puta. Porast temperature ima nepoželjne uočljive, a smanjenje tlaka slabo uočljive do uočljive promjene u boji (∆E*) mesa ploda muškatne tikve. Povećanjem temperature s 40 na 70 °C uz smanjenje tlaka od atmosferskog na 50 mbar pri vremenu sušenja od 300 minuta dolazi do značajne razlike u vrijednosti ∆E*, odnosno vrlo uočljive razlike u boji sa 6, 60 na 13, 43 (d∆E*=6, 83). Temperatura sušenja od 70 oC pri 1 bar uz vrijeme sušenja od 120 min pokazala se optimalnom za postizanje vlažnosti od 16, 40 % uz promjenu boje ∆E* od 4, 03.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-9750 - Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda (HYDRYBY) (Brnčić, Mladen, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Dujmić, Filip; Karlović Sven; Dujmić Sandra; Badanjak Sabolović, Marija; Pejković Prekslavec, Matija; Brnčić, Mladen
Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata) // 57. HRVATSKI I 17. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA 57th CROATIAN AND 17th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska: Grafika Osijek, 2022. str. 242-246 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Dujmić, F., Karlović Sven, Dujmić Sandra, Badanjak Sabolović, M., Pejković Prekslavec, M. & Brnčić, M. (2022) Utjecaj parametara sušenja na fizikalna svojstva ploda muškatne tikve (Cucurbita moschata). U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)57. HRVATSKI I 17. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA 57th CROATIAN AND 17th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE.
@article{article, author = {Dujmi\'{c}, Filip and Badanjak Sabolovi\'{c}, Marija and Pejkovi\'{c} Prekslavec, Matija and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, year = {2022}, pages = {242-246}, keywords = {boja i vla\v{z}nost ploda, vakuum su\v{s}enje, temperatura, tlak i vrijeme su\v{s}enja}, title = {Utjecaj parametara su\v{s}enja na fizikalna svojstva ploda mu\v{s}katne tikve (Cucurbita moschata)}, keyword = {boja i vla\v{z}nost ploda, vakuum su\v{s}enje, temperatura, tlak i vrijeme su\v{s}enja}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dujmi\'{c}, Filip and Badanjak Sabolovi\'{c}, Marija and Pejkovi\'{c} Prekslavec, Matija and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, year = {2022}, pages = {242-246}, keywords = {color and humidity, vacuum drying, temperature, pressure, drying time}, title = {Influence of hybrid drying on physical properties of „Cucurbita moschata“squash}, keyword = {color and humidity, vacuum drying, temperature, pressure, drying time}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font